Svenskene lanserer nye sedler

Neste uke kommer den største seddellanseringen i Sveriges historie. Det går ikke upåaktet hen.

<b>ALLE FÅR VEKSLE ÉN SEDDEL:</b> Alle får mulighet til å veksle maks én seddel, ved personlig oppmøte i Riksbanken i Stockholm på lanseringsdagen 1. oktober. Men husk å ha med kontanter - du får ikke kjøpt nye sedler med kort! Foto: SVERIGES RIKSBANK
ALLE FÅR VEKSLE ÉN SEDDEL: Alle får mulighet til å veksle maks én seddel, ved personlig oppmøte i Riksbanken i Stockholm på lanseringsdagen 1. oktober. Men husk å ha med kontanter - du får ikke kjøpt nye sedler med kort! Foto: SVERIGES RIKSBANK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinside har tidligere skrevet om de nye svenske sedlene, som skal lanseres 1. oktober.

Vi skal også få nye sedler i Norge, som har fått stor oppmerksomhet allerede lenge før de har gått i trykken, men dette er ikke før til neste år. Der må vi se oss slått av svenskene.

LES OGSÅ: Snart kommer det nye sedler

Og når svenskene har noe feire, så gjør de det:

Kjøp den nye 200-lappen - i Riksbanken

I anledning slippet av de nye sedlene, blir det åpen dag og mulighet for alle til å komme i Sveriges Riksbank på besøk - og for å veksle til seg en rykende fersk og ubrukt 200-kronersseddel.

Arrangementet har også fått sin egen Facebookside - du kan se det her. Foto: SVERIGES RIKSBANK
Arrangementet har også fått sin egen Facebookside - du kan se det her. Foto: SVERIGES RIKSBANK Vis mer


1. oktober slippes det nye 20-, 50-, 200- og 1000-kronerssedler i Sverige. Nye svenske 100- og 500-kronerssedler, samt 1-, 2- og 5-kroners mynt, kommer ut i oktober 2016.

Dette er det største seddel- og myntbyttet i Sveriges historie.

I tillegg til å invitere alle borgere til å komme inn i Riksbanken i Stockholm og veksle til seg en ny seddel, får de som tar turen også mulighet til å se en utstilling om de nye sedlene.

Merk deg at det kun er åpent mellom kl 14 og 19 - og at det kun er mulig å veksle til seg én ubesudlet 200-kronersseddel per hode.

SJEKK PENGENE MED APPEN: Sveriges Riksbank har utviklet en app hvor du kan skanne og sjekke sedlene dine, få informasjon om utløpstider og spille et egenutviklet seddelspill. Foto: SVERIGES RIKSBANK
SJEKK PENGENE MED APPEN: Sveriges Riksbank har utviklet en app hvor du kan skanne og sjekke sedlene dine, få informasjon om utløpstider og spille et egenutviklet seddelspill. Foto: SVERIGES RIKSBANK Vis mer


Du skal også merke deg at det kun er mulig å betale for den nye seddelen i kontanter - ikke med kort!

Ikke nok med det: I august og september har det blitt arrangert utstilling på seks steder i Sverige, som er de seks stedene med forbindelse til personene på de nye svenskesedlene.

De har også lansert en app om sedlene - kalt Kolla pangarna - hvor du blant annet kan skanne sedlene dine og blant annet få vite når de går ut av sirkulasjon.

LES OGSÅ: Betaler du med kort i Sverige? Betal alltid i svenske kroner

- Dette har vi aldri gjort før!

Susanne Meyer Söderlind, pressesekretær i Riksbanken, sier til Dinside at det de gjør nå, i forbindelse med denne lanseringen, er noe helt nytt som de aldri har gjort før.

- Dette med å la allmenheten veksle til seg nye sedler her på Riksbanken, er noe vi aldri tidligere har gjort. Men vi vil ha oppmerksomhet rundt at vi nå innleder seddel- og myntbyttet og derfor ber vi allmenheten inn så de får mulighet til å veksle til seg en ny 200-kronersseddel, sier Söderlind til Dinside.

Hun sier det er vanskelig å tippe hvor mange som vil komme, men de håper at det kommer mange - slik at de får sjansen til å spre den nye 200-kronersseddelen med Ingmar Bergman på.

- For tidlig å si noe om hva som vil skje i Norge

2017: De nye norske sedlene rulles ut i 2017. Hvordan det skal markeres, vil ikke Norges Bank ut med ennå. Foto: NORGES BANK
2017: De nye norske sedlene rulles ut i 2017. Hvordan det skal markeres, vil ikke Norges Bank ut med ennå. Foto: NORGES BANK Vis mer


Ifølge den planen som foreløpig er lagt for lansering av de nye norske sedlene, vil de første valørene rulles ut i første kvartal 2017.

Hvordan dette vil markeres, vil imidlertid ikke Norges Bank gå ut med ennå.

- Det er for tidlig å gå inn på detaljene nå, men publikum skal få mange anledninger til å bli kjent med de ny sedlene når de er ferdige. Vi vurderer også en seddelutstilling, men har foreløpig ikke tatt endelig standpunkt til hvilke konkrete arrangementer vi skal ha, forteller assisterende direktør for kommunikasjon i Norges Bank, Therese Riiser Wålen, til Dinside.

LES OGSÅ: Her kan du se hva motivene på de norske sedlene som brukes i dag, betyr

Norges Bank er, i likhet med Sveriges Riksbank, stengt for allmennheten. Når svenskene åpner for publikum i forbindelse med seddellanseringen, er altså dette et unntak fra normalen.

- Normalt er vi ikke åpne for alle, primært av kapasitets- og sikkerhetshensyn, sier Riiser Wålen til Dinside.

Hun understreker at de likevel prøver å være åpne i den forstand at de søker å vise frem det de driver med gjennom de ulike kommunikasjonsplattformene sine.

- Neste år er vi 200 år. Og det vil også være et mål for oss å bruke jubileet som en anledning til å åpne enda mer opp og bygge kunnskap om oss og vår virksomhet, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!