Er det en Grandiosa, eller er det en Big One? Det kommer an på hvor du kjøper den. Foto: Stabburet
Er det en Grandiosa, eller er det en Big One? Det kommer an på hvor du kjøper den. Foto: StabburetVis mer

Svenskene kjøper også Grandiosa

Men de får egentlig en Big One.

Skal du til utlandet i sommer, kan du finne noen norske varer i hyllene. Enkelte norske produkter selger nemlig også godt i utlandet, men som nordmann kan du få deg noen overraskelser.

Frossenpizzaen Grandiosa er eksempel på en vare som selges i flere land enn Norge. På svensk tv reklamerer Stabburet for Grandiosa, men kjøper du Grandiosa i Sverige, får du faktisk pizzaen Big One, ikke Grandiosa slik vi kjenner den i Norge.

- Ja, pizzavariantene vi selger i Sverige, er egentlig to norske Big One-varianter som selges under Grandiosa-navnet, sier Inger Marie Indahl, informasjonsleder i Stabburet.

Også i Finland og Baltikum selges nå pizza Grandiosa. I Finland får du kjøpt Grandiosa Classic, Grandiosa Kjøttdeig & Løk og en egen variant som heter Grandiosa Hawai.

- Norden-markedet utgjør mellom 10 og 15 prosent av totalsalget av Grandiosa, sier Indahl.

Nordmenn på frossen-pizza-toppen

Norge har lenge vært det landet i verden der det spises mest frossenpizza, men nå følger flere land i Europa etter. Folk i Vest-Europa spiser 26 prosent mer frossenpizza enn for tre år siden. Men det er fortsatt langt igjen til norsk nivå, viser tall fra AC Nielsen.

– Økningen skyldes nok både at folk vil ha det mer lettvint og at frossenpizzaen har fått høyere kvalitet, sier Øystein Bu i Dr. Oetker Norge til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilken pizza er sunnest? Her er svaret

Brunost heter Ski Queen

Slik ser norsk brunost ut i for eksempel USA.
Slik ser norsk brunost ut i for eksempel USA. Vis mer

Også TINE har produkter som selger godt i utlandet. TINE selger ost i alle verdensdeler.


- Hovedproduktene vi selger i utlandet, er Jarlsberg, SkiQueen, Ridder og Snøfrisk, sier Mette Bruneau, kommunikasjonsrågiver i TINE.

Osten Gudbrandsdalsost selges nemlig under navnet SkiQueen i utlandet. Kanskje ikke så rart siden svært få utlendinger nok kjenner til Gudbrandsdalen. Du finner osten blant annet i Australia, USA og Canada.

Det er likevel osten Jarlsberg som er den største eksportsuksessen til Tine. Osten selges i USA, Canada, England, Østerrike, Spania, Sverige, Danmark, Tyskland, Ukraina, Hellas, Sør-Afrika, Russland, Sør-Korea, Japan, Singapore, Australia og på Island. I USA og Australia er Jarlsberg den mest solgte utenlandske osten av alle på markedet.

Kjøper du andre norske produkter i utlandet? Tips leserne i debatten under!

Artikkelen ble første gang publisert i 21. juni i år.