Svenskene gir deg den beste renten

Forsyner du deg fra toppen av Finansportalens rentebarometer finner du et ypperlig alternativ for deg som ikke er redd for litt papirarbeid.

Søta bror gir deg høyest rente på sparepengene dine. Innskuddene brukes til å tilby forbrukslån, og du får din del av gevinsten.  Foto: All Over Press
Søta bror gir deg høyest rente på sparepengene dine. Innskuddene brukes til å tilby forbrukslån, og du får din del av gevinsten. Foto: All Over Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en gjennomgang av de beste rentene på bankinnskudd, var to svenske kredittselskaper blant de beste. Helt på topp tronet Nordax Sparekonto som tilbyr 3,8 prosent rente fra første krone.

Men det er litt mer klønete å spare over grensen. Er det verdt det?

Papirarbeid

For å opprette en sparekonto hos Nordax fyller du inn et søknadsskjema som skal sendes inn per post sammen med kopi av gyldig legitimasjon. Når søknaden er behandlet får du et kontobevis som du bruker i forbindelse med overføring av innskudd. Overføringen gjøres til et felles kontonummer hos Nordax, merket med ditt unike KID-nummer. Tilsvarende må du fylle ut et skjema når du vil gjøre uttak fra sparekontoen.

Det er rett og slett mer klønete enn den jevne norske bankkunden er vant med, noe Nordax' markedsdirektør Tom Rabben heller ikke benekter.

– Sånn blir det fordi vi ikke er en del av det norske banksystemet. Det blir litt papirarbeid og det tar et par dager med innskudd og uttak. Vi garanterer at det ikke tar mer enn fire dager, sier Rabben.

Les også: Har du god nok rente på bufferen din?

Handler på kreditt med dine sparepenger

Nordax er ikke en tradisjonelle bank, men et såkalt finansieringsselskap. I tillegg å tilby høyrentekontoer, tilbyr Nordax forbrukslån til relativt høye renter. Nordmenns innskudd er således en viktig kapitalkilde for videre utlån. I praksis brukes dine sparepenger til andres kredittkjøp, og du får en del av rentegevinsten.

Men selv om innskuddet ditt brukes for å tilby andre forbrukslån, trenger du ikke å være bekymret for at dine penger sløses bort.

Du kan være trygg

Innskudd hos Nordax er dekket av den svenske stats innskuddsgaranti. Erstatningen er begrenset til et beløp tilsvarende 100.000 euro i svenske kroner, et beløp som er betydelig lavere enn garantien gjennom Bankens sikringsfond i Norge. Her er nemlig kundene sikret for inntil to millioner kroner per bank.

Dette skal likevel ikke by på problemer eller risiko for deg om du velger å sende pengene til Sverige. Med Nordax Sparekonto kan du spare maksimalt 750.000 norske kroner. Avtalevilkårene er dessuten utformet med hensyn til norsk lov, og som forbruker har du de samme rettighetene som om du hadde pengene i en norsk bank.

Men teleoperatørene bryter loven: Det er nemlig ikke like trygt å betale med mobilen

En god nummer to

Så skal du gå for svenskenes høyrente? Hos Sparebanken Øst får du 3,763 prosent effektiv rente på sparepengene dine. Her ordner du alt selv med Bank-ID og nettbank. Renten er dessuten nesten like god som hos Nordax. Har du 50.000 kroner i banken i ett år, får du 1.900 kroner i rente hos Nordax. Med Topprente.no-kontoen fra den norske banken, får du 1.881,5 kroner i rente. Trekker du fra porto i forbindelse med opprettelse av kontoen, blir forskjellen enda mindre.

Sjelden har uttrykket en god nummer to vært mer dekkende.

Finansportalens rentebarometer 24. oktober 2012. SpareBanken Øst gir deg nesten like god rente som vinneren. Og det er enklere for deg som kunde.  Foto: Tuva Moflag
Finansportalens rentebarometer 24. oktober 2012. SpareBanken Øst gir deg nesten like god rente som vinneren. Og det er enklere for deg som kunde. Foto: Tuva Moflag Vis mer


Den aller beste renten får du altså i Sverige. Men du får også litt ekstra arbeid med på kjøpet. Er du allergisk mot papirarbeid og tungvinte prosesser, kan Topprente.no kan være et godt alternativ. Litt mindre renter og litt mindre styr.

Men her er det mye å spare: Halv pris på service i Sverige