Svarthyll kan knekke fuglevirus?

Influensamiddelet Sambucol, som er laget av ekstrakt fra svarthyll, har i laboratorieforsøk vist seg effektivt mot fugleinfluensaviruset, viser en studie.

Studien fra det britiske forskningsinstituttet Retroscreen Virologi ble presentert på en pressekonferanse i London i formiddag. Den konkluderer med at svartskyllestraktet nøytraliserer virus fra fugleinfluensa - vel å merke i laboratorieforsøk.

- Resultatene er meget lovende. Men det gjenstår mye forskning før vi vet om middelet også har en effekt på mennesker som er smittet av fugleinfluensa. Derfor setter vi umiddelbart i gang med nye studier i en større skala, fastslår den israelske virologen Madeline Mumcuoglu i en pressemelding.

Hun har viet sitt liv til forskning på svarthyll og står bak utviklingen av influensamiddelet.

LES OGSÅ: FAKTA OM FUGLEINFLUENSA

God kvalitet på testene
Den norske biokjemikeren Christian Syvertsen ved Scandinavian Clinical Research i Norge har nylig gjennomgått rapporten fra det britiske forskerteamet.

- Det er all grunn til å stole på resultatene. Testene ser ut til å være av god kvalitet, med gode rutiner, gode kontroller og adekvate metoder, sier han i pressemeldingen.

Virker mot influensa
Sambucol er flere ganger tidligere testet på vanlig influensavirus, både type A og B. Her er resultatene positive, også i kliniske forsøk på mennesker.

- Dette er imidlertid en av flere studier som har overbevist meg om at svartskyll hjelper både mot vanlig influensa og forkjølelse. Den både lindrer symptomene og halverer sykdomstiden. Tamiflu, som i dag brukes mot fugleinfluensa, var også opprinnelig laget mot vanlig influensa. Tamiflu er også et urteprodukt, basert på ekstrakt av stjerneanis, påpeker Mumcuoglu.

Hun minner om at vanlig influensa også krever mange menneskeliv ved hvert utbrudd og må tas alvorlig.

LES OGSÅ: FRISK MED RENE HENDER

Vokser i Norge
Sambucol inneholder ekstrakt av svarthyll - en busk i kaprifolium-familien som vokser vilt i Norge, Europa og Nord-Amerika. Svarthyll har lang tradisjon i folkemedisinen, og ble trolig dyrket som medisinplante allerede i vikingtiden.

Middelet betegnes som et kosttilskudd her i Norge.

 

Mozon.no, 18.01.2006