Svartelister juksere

Kan utestenge studenter som jukser, i flere år.

<b>Juks på liste:</b> Studenter som ikke følger spillereglene, vil få det tøffere med et felles register. Foto: Per Ervland
Juks på liste: Studenter som ikke følger spillereglene, vil få det tøffere med et felles register. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i år ble det utlevert studentlister til et rekrutteringsbyrå. Nå er en annen type studentlister på veg.

Kunnskapsdepartementet har bedt IT-avdelingen ved Universitetet i Oslo om å lage et eget utestengningsregister over alle studenter som har blitt tatt for fusk på eksamen.

– Vi har så vidt satt i gang med å planlegge utformingen av registeret, men vi regner med at det er på plass i løpet av 2012, sier utviklingsleder Geir Magne Vangen ved USIT til Uniforum, Universitetet i Oslos nettavis.

Ifølge avisen kan studenter som har blitt tatt i juks ved ett universitet, ikke lenger melde seg opp til eksamen ved et annet universitet.

SE OGSÅ: Enklere å søke jobb

Finner jukserne

Frem til nå har studenter som har blitt tatt for juks under eksamen kunnet melde seg opp til ny eksamen i det samme faget ved en annen utdanningsinstitusjon uten at det blir oppdaget. Med et nytt register skal utdanningsstedene kunne utveksle slik informasjon seg imellom.

– Målet er at alle de universitetene og høgskolene som blir knyttet til registeret, enkelt vil finne ut om en student er svartelistet eller ikke. De vil også finne ut hvilke typer juks eller andre alvorlige ting studenten har gjort, og ved hvilken institusjon vedkommende har utført det, sier Vangen til Uniform.

>>> Står du også på denne listen?

Karantenetid

Det er imidlertid håp for angrende syndere.

– Det er ikke snakk om noen utestengelse for livet. Normalt vil det være et halvt år eller et år hvor studentene blir utestengt, sier gruppeleder Geir Magne Vangen ved UiOs IT-avdeling til DinSide.

I enkelte tilfeller kan studenter få en lengre utestengelse. Studenter som har vist farlig eller uskikket atferd i praksis eller klinisk undervisning, kan bli utestengt i inntil tre år.

Datatilsynet sier i en kommentar til Uniforum at studentene må få vite om registreringen og hva som er grunnen til det.