Illustrasjonfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Svangerskapskrøll med klamydia

Kvinner som har hatt klamydia, er nesten dobbelt så utsatt for å bli gravide utenfor livmoren, viser en norsk studie.

Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen i Norge, og det har lenge vært kjent at sykdommen kan føre til sterilitet. Nå viser ny forskning at kvinner som har hatt klamydia, langt oftere enn andre opplever svangerskap utenfor livmoren.

- Antall svangerskap utenfor livmor har heldigvis gått kraftig ned siden begynnelsen av 90-tallet. Men blant dem som har hatt klamydia, er det dobbelt så stor risiko for å oppleve slike svangerskap, sier Inger Johanne Bakken, forsker ved Sintef.

Hun er førsteforfatter av studien som omfatter 20 000 kvinner i Sør-Trøndelag som alle hadde testet seg for klamydia. I løpet av oppfølgingstida ble halvparten av dem gravide. 170 av disse ble gravide utenfor livmoren.

En av ti tester positivt
Ifølge Bakken har en av seks kvinner hatt klamydia før de fyller 25 år. Forskeren mener det er svært viktig at ungdom tester seg og får behandling. Men hun beroliger likevel de som har vært smitta:

- Siden svangerskap utenfor livmoren er såpass sjeldent, vil kvinner som har hatt klamydia, stort sett oppleve normale svangerskap.

St. Olavs Hospital mottar alle klamydiaprøvene fra hele fylket. En av ti prøver er positive, ifølge overlege Svein Arne Nordbø ved Avdeling for medisinsk mikrobiologi. Han mener resultatene fra den nye studien er som forventet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har lenge hatt mistanke om den økte risikoen. Men dette er første gangen at en studie har vist en så klar sammenheng mellom klamydia og ekstrauterin graviditet, sier han til nyhetsavisen Dagens Medisin.

Visste du at nordmenn har mest tilfeldig sex i verden?

- Bruk kondom!
Ved svangerskap utenfor livmoren fester det befruktede egget seg stort sett i egglederen. Ofte vil kvinnene spontanabortere før de engang har merket at de er gravide. Men av og til må egget opereres ut, og i verste fall må hele eggstokken fjernes, ifølge Tom Tanbo, seksjonsoverlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet.

- Symptomene er svake smerter eller ubehag på den ene siden av magen. Småblødninger eller litt brunlig utflod er også vanlig, sier han til Mozon.no.

Han har en klar oppfordring til alle kvinner:

- Klamydia er en seksuelt overførbar sykdom, så man må rett og slett passe seg for ikke å bli smitta. Unngå ubeskyttet sex med ukjent sexpartner, og forlang at han bruker kondom.

Les også: Vi er kondom-kløner: