Svak for dette?

Er du mann bør du passe på. For det kan gå utover dine edle deler.

På tide å bytte ut pølsene, baconet, burgeren og H-melken, med sunnere og magrere alternativer?
På tide å bytte ut pølsene, baconet, burgeren og H-melken, med sunnere og magrere alternativer? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eller det kan i alle fall gå utover det som befinner seg inni de edle deler, og det er sæden.

Ny forskning viser at menn som spiser mye rødt eller bearbeidet kjøtt og fete melkeprodukter kan ha dårligere sædkvalitet enn de som spiser mer frukt, grønnsaker og melkeprodukter med mindre fett, ifølge en liten studie.

Det skriver Reuters Health.

Så da er det kanskje på tide å bytte ut pølsene, baconet, burgeren og H-melken, med sunnere og magrere alternativer?

Disse har best sperm
Dette skader sæden din
Blir du ikke gravid?

Menn på fertilitetsklinikk

Forskere har sett på 61 spanske menn som besøkte en fertilitetsklinikk. Halvparten av mennene hadde dårlig sædkvalitet. Disse hadde generelt også et høyere inntak av bearbeidet kjøtt og fete melkeprodukter enn de 31 andre mennene som hadde normal kvalitet på sæden.

Sistnevnte gruppe spiste mer frukt og grønt og drakk magrere melk.

Vibeke Østberg Landaas, klinisk ernæringsfysiolog ved Voksentoppen senter for astma og allergi, Rikshospitalet, er ikke kjent med denne sammenhengen, men tror det kan ligge noe i det.

- Dersom ikke dataene er korrigert for kroppsvekt høres det ut som at dette kan være en underliggende årsak. Overvekt både hos menn og kvinner er kjent å redusere fruktbarheten. Et kosthold som er rikt på oppblandede kjøttprodukter og fete meieriprodukter er ofte kaloririkt og kan lett bidra til utvikling av overvekt, sier hun til DinSide Helse.

Effektive antioksidanter

Selv om funnene ikke kan bevise at et sunt kosthold beskytter mot unormalheter i sæden, viser studien at et balansert kosthold er viktig for fruktbarheten.

Det sier studieleder Jaime Mendiola ved Instituto Bernabeu i Alicante i Spania. Han legger til at et sunt og balansert kosthold også gir en rekke andre kjente helsegevinster.

Kjøleskapet avslører farlig fett
Slik klarer du fem om dagen

Mendiola forklarer at det er antioksidantene i frukt og grønnsaker som kan beskytte sæden. Antioksidanter er kjemiske stoffer som forekommer naturlig i en rekke næringsmidler og er kjent for å beskytte mot celleskade.

I en annen studie fant han at menn med normal sædkvalitet hadde et høyere inntak av visse type antioksidanter, som vitamin C og lykopen (fargestoff som gir rødfargen til blant annet tomat, grapefrukt og vannmelon), enn mennene med dårligere sædkvalitet.

En annen grunn til at sædkvaliteten kan bli dårligere, er at rødt kjøtt og fete melkeprodukter inneholder flere substanser som går under fellesbetegnelsen xenobiotics, som kan ha en østrogenliknende effekt. Det vil si at de kan gjøre skade på reproduksjonssystemet.

Miljøgifter gjør deg tjukk

Mat med miljøgifter

Stoffer med denne effekten inkluderer blant annet plantevernmidler og miljøgiften PCB.

Disse stoffene har en tendens til å akkumuleres i fete matvarer, som igjen vil akkumuleres hos menn som har et fettrikt kosthold.

Dyr får i seg disse miljøgiftene gjennom mat og vann. I tillegg blir mange dyr, særlig i USA, gitt antibiotiske stoffer og hormoner for å bli større, legger Mendiola til – men presiserer at slik bruk av hormoner har vært forbudt i Europa siden 1988.

Mennene i studien var imidlertid født på 1970-tallet, og kan dermed ha blitt eksponert for denne typen hormoner før forbudet trådde i kraft.

Studien er publisert i tidsskriftet Fertility and Sterility

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer