Sushi lik russisk rulett?

Eksperter hevder at å spise sushi er som å spille russisk rulett. De har funnet alarmerende mengder med kvikksølv i tunfisk. I Norge er det imidlertid stort sett trygt å spise sushi.

Nordmenn er blitt mer og mer glad i sushi. Og sushibarer sprer seg som ild i tørt gress over hele landet. Men nå kan det vise seg at denne sunne formen for hurtigmat, ikke er så sunn likevel.

Den amerikanske organisasjonen Sea Turtle Restoration Project har undersøkt fisken på seks eksklusive sushi-restauranter i California, skriver Reuters. Verst var det for tunfisken, for resultatene viser at den inneholdt omkring 80 prosent mer kvikksølv enn det mattilsynet anbefaler som maks-grense.

- Mengden med kvikksølv i tunfisken som disse restaurantene serverer, er så høy at den aldri skulle ha stått på menyen. Å spise sushi er som å spille russisk rulett, sier Eli Saddler, som var med på undersøkelsen.

De ønsker å ta stikkprøver i flere byer.

Et stort inntak av kvikksølv kan ødelegge nervesystemet til fostre og kan forårsake midlertidig hukommelsestap hos voksne.

Trygt i Norge
Det er heldigvis ingen vits for stor bekymring for de fleste sushi-elskere i Norge.

- Vi råder gravide og ammede mot å spise sushi laget av fersk tunfisk. Dette er fordi tunfisk kan inneholde mye kvikksølv. Tunfisken blir stor og gammel og kvikksølvmengden vil dermed akkumulere seg. Da kan grenseverdien for kvikksølv overstiges. Dette gjelder kun tunfiskfilet og ikke tunfisk på boks, sier rådgiver Cécile Blom ved Mattilsynet til Mozon.

Slik spiser du trygt med barn i magen

- Med unntak av gravide og ammende er det trygt å spise sushi. Vi har ikke noen råd mot sushi generelt, sier hun. Visste du at fisk gir smarte barn?

 

Mozon.no, 09.03.2006