Surt smilefjes

Smiley-ordning innføres førstkommende fredag. Men fagforbund er skeptisk til om prosjektet får nok ressurser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prøveprosjektet med smilefjes på restauranter møter skepsis i fagorganisasjonen som organiserer en stor del av kontrollørene i Mattilsynet.

- Vi er ikke mot ordningen med smilefjes, men vi advarer mot å innføre denne ordningen uten at det følger med nye ressurser. Mattilsynet må også tilføres tilstrekkelig med kompetente fagfolk, sier Trine Lise Lysberg til NTB.

Hun er hovedtillitsvalgt for rundt 270 kontrollører og andre ansatte i Mattilsynet som er organisert i NITO (Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon).

Smileprosjekt

Klar merking av restauranter skal forhindre ublide overraskelser dagen derpå.
Klar merking av restauranter skal forhindre ublide overraskelser dagen derpå. Vis mer


Smilefjes-prosjektet starter i Trondheim og andre kommuner i Trøndelag og Møre og Romsdal fredag 1. juni.

Det skal strekke seg over ett år. Mattilsynet skal kontrollere rundt 400 spisesteder i de to fylkene og gi dem karakter i form av en tilstandsrapport og medfølgende smilefjes.

Der alt er i helt på topp blir det et bredt smilefjes og så graderes kvaliteten. Det skal brukes fire fjes, og der det står dårlig til blir det et surt ansikt.

For kort

Lysberg påpeker at arbeidet med smilefjes-inspeksjoner kommer i tillegg til andre arbeidsoppgaver i Mattilsynet. Spisestedene skal besøkes to ganger i året, og dessuten vil det bli ekstra kontroller når spisesteder vil ha en ny klassifisering. Dette vil være svært ressurskrevende.

- Vi mener dette prosjektet bør utvides til å gå over to år og dessuten at Oslo bør være med, sier Lysberg til NTB. Hun viser til at Oslo har de største utfordringene når det gjelder tilsyn med spisesteder.

- Det er umulig å si hvor mange årsverk Mattilsynet bør tilføres for å utføre dette. Men det blir en veldig krevende form for tilsyn og det krever også høy kompetanse. Det er ikke bare å ta inn folk fra gaten for å gjøre dette, sier Lysberg, som viser til at Danmark har erfart at smilefjes-ordningen krever store kontrollressurser. Danmark har hatt en slik ordning i noen år.

- Det er 17 kontrollører som skal gjennomføre prøveprosjektet, og de har sagt at det skal gå. Men en ting er å gjøre det i en begrenset periode, noe annet å gjennomføre det for hele landet permanent. Det kommer på toppen av andre oppgaver som skal prioriteres, og det er vi skeptiske til, sier Lysberg.

Kilde: NTB.

Mer om ordningen: