Surt like ille som søtt

Tannrådene du ikke bør gå glipp av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du rengjør dem to ganger om dagen, bruker dem hver gang du spiser – og de kan misfarges av røyking, kaffe, te og vin.

Dette visste du sikkert fra før av.

Men hva med dette?

1. Surt er like ille som søtt

Sukker er ikke det eneste som er skadelig for tannhelsa. Sure matvarer med lav pH-verdi – som godteri, jus og frukt – «mykner» tennene. De tærer på emaljen og minsker også tennenes størrelse.

Råd: Skal du spise eller drikke noe veldig surt, er det lurt å gjøre det under et måltid. Å innta surt sammen med andre måter vil mildne effekten på tennene. Sukkerfri tyggegummi med xylitol, som motvirker karies og hemmer bakterievekst, kan også hjelpe.

2. Tannemalje er det hardeste stoffet i kroppen

Tannemaljen er det hardeste stoffet kroppen produserer. Men – den kan lett sprekke. Og hvis det skjer, er skaden permanent. Emalje har ikke evnen til å fornye seg, slik som menneskehud.

Råd: Unngå å spise hard mat, som isbiter og upoppete popcorn. Styr også unna piercinger i leppe og tunge.

3. Du kan mangle tenner i hvilken som helst alder

Manglende tenner er noe som kan skje når som helst – ikke bare i perioden hvor melketennene felles. Enkelte personer er født uten enkelte tenner. Visdomstennene er det vanligste, deretter en av naboene til de store fortennene. Den mest utbredte årsaken til manglende tenner er imidlertid tannkjøttsykdom og hull.

Råd: Arvelig tannmangel er det vanskelig å gjøre noe med. Tannkjøttsykdom og hull imidlertid forebygges ved å gjøre følgende:

  • børste tennene og bruke tanntråd hver dag
  • gå til kontroll hos tannlege eller tannpleier hvert halvår
  • stumpe røyken – tobakk er en kjent risikofaktor for tannkjøttsykdom
  • spise variert og sunt, spesielt vitamin E og C hjelper kroppen å reparere vevskader
  • ikke skjære tenner, det øker presset på vevet som støtter tennene
  • unngå stress, som kan gjøre det vanskeligere for immunsystemet å bekjempe en eventuell infeksjon

4. For mye fluor er skadelig

Barn som har fått i seg for store mengder fluor når de er åtte år eller yngre, kan utvikle noe som heter fluorose. Tilstanden gjør tennene mer porøse og mer utsatte for skader. Det er også vanlig med hvite flekker på tennene som etter hvert blir brune.

Råd: Tannpasta er kun beregnet til utvortes bruk. Pass på barna når de pusser tennene, gi dem bare en liten dose tannkrem og se til at de spytter den ut igjen. Tannkrem uten fluor er også en mulighet, spesielt for små barn.

5. Tannreguleringer kan gi hull

Hvis du ønsker at sunne og rette tenner, er du nødt til å pusse dem godt. Mat, bakterier og syre kan samles under tannreguleringen og skade tennemaljen. Hull under ”klossene” kan også oppstå.

Råd: Bruk tunga! Den er nemlig naturens tannbørste. Personer med tannregulering slutter gjerne å gni tungen over tennene fordi følelsen av metall er ubehagelig.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!