Du som bruker er en trussel for sikkerheten i nettbanken om du dumper borti trojanere eller annen skadelig programvare på din vei. Foto: Colourbox
Du som bruker er en trussel for sikkerheten i nettbanken om du dumper borti trojanere eller annen skadelig programvare på din vei. Foto: ColourboxVis mer

Surfingen din kan gi nettbanktrøbbel

Får du installert skummel programvare, kan du få trøbbel ved innlogging.

Nylig kunne DinSide fortelle at antallet tilfeller av nettbanksvindel er økende, og at dette etter alt å dømme vil fortsette å være et problem de nærmeste årene.

Det er Kripos som blant annet påpeker at bankene ikke klarer å stoppe bedrageriene like effektivt som tidligere.

Men visste du at også din egen surfing kan åpne for nettbanksvindel?

>> Slik avslører du falske nettbutikker

Utdaterte Java-versjoner

Blant annet Java har den siste tiden fått kritikk for sine sikkerhetshull. Skal man logge inn i nettbanken med BankID, trenger man i de fleste tilfeller å ha installert Java på datamaskinen.

Selv om stadig flere kan benytte seg av BankID på mobil, gjelder dette fortsatt ikke alle, deriblant kunder med NetCom-abonnement på mobilen.

Norsis, som jobber for informasjonssikkerhet i Norge, mener bankene tar sikkerheten på alvor når det gjelder innlogging i nettbankene.

– Etter Java-utfordringene i januar har vi hatt en runde med BankID, og sitter igjen med et inntrykk av at de tar sikkerheten på største alvor, sier Christian Meyer, seniorrådgiver i Norsis til DinSide.

Han legger til at det ikke er det å logge inn i nettbanken som er det skumle, men det å surfe rundt på andre sider med en utdatert versjon av Java.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er med andre ord ikke bankene som er den største utfordringen når det gjelder dette spørsmålet, men brukerne, sier Meyer.

Lurer du på hvorfor surfingen din kan gi problemer? Forklaringen er enkel.

– Er du uheldig på din ferd kan du uforvarende få installert en trojaner eller et spionprogram som leser det du skriver og i verste fall tar over nettbanksesjonen din eller gjør en ekstra transaksjon når du er logget inn, forteller Meyer.

Les også: Sliter du med innlogging i nettbanken på Mac?

Slik unngår du problemer

For å unngå å få nettbankproblemer av denne typen, er første punkt å ha alle programmer på PC-en oppdatert til enhver tid, som virusprogram og liknende.

– Bruk for eksempel Secunia PSI til å overvåke versjonene installert mot de nye som kommer fra leverandørene, tipser Meyer, som dessuten anbefaler bruk av to nettlesere og ikke bare én.

– Har du installert Java kun i den ene nettleseren, og bruker denne stort sett til innlogging i nettbanken, kan du bevege deg rundt på forskjellige nettsteder med mindre sannsynlighet for at en mulig Java-sårbarhet utnyttes og skader maskinen din, sier Meyer.

Dessuten bør du være på vakt når det gjelder følgende:

  • Ikke-logiske henvendelser der du blir bedt om å klikke på lenker eller bekrefte ulike handlinger. Skriv heller inn nettadressen selv enn å klikke på en lenke du er usikker på, om du ønsker å se den aktuelle siden.
  • Virker en henvendelse for god til å være sant, så er den som oftest det!
    Du vinner aldri i et lotteri du ikke har kjøpt lodd i.
  • Vær skeptisk til å klikke på bildeannonser, som kan gjemme skadelige koder.
  • Se opp for falske nettsider, og ikke kjør Java på andre nettsider enn der hvor du vet dette benyttes, som ved pålogging i nettbanker, hos Norsk Tipping samt noen onlinespill. Java benyttes eksempelvis aldri av Facebook.