Fri EU/EØS-roaming gjelder ikke på ferjer

Surfet for 9.500 kroner på Kiel-ferja

Sønnen surfet for 69 kroner per megabyte, faren måtte betale.

DYRT: Å surfe ombord en ferje kan bli rådyrt. Mobilnettet der er båtens eget, og fri roaming gjelder ikke. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
DYRT: Å surfe ombord en ferje kan bli rådyrt. Mobilnettet der er båtens eget, og fri roaming gjelder ikke. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtlige operatører må nå gi deg fri roaming i store deler av Europa – altså inkludere surfing i EU/EØS-land i datakvoten din uten å ta ekstra betalt.

Forbrukerombudet har allerede kritisert operatørene for å ikke opplyse godt nok om begrensningene i denne ordningen. For det finnes unntak, som surfing ombord i båt.

Det fikk en nordmann smertelig erfare nylig, da sønnen hans surfet for over 9.500 kroner på Kiel-ferja.

69 kroner per megabyte

Episoden, som rulles fram i Brukerklagenemnda, skjedde før EU-reglene om fri roaming trådte i kraft. Men en EU-surfepakke, som fungerte på samme måte som fri roaming, ble aktivert før en mindreårig sønn skulle på tur med Kiel-ferja.

I løpet av båtturen ble mobilabonnementet sperret, fordi databruken hadde oversteget hele 9.500 kroner. Dette over en periode på bare seks timer.

Mobiloperatøren fortalte faren, han som skulle betale datagildet, at sønnen hadde surfet for 69 kroner per megabyte.

Dette betyr at sønnen kan ha brukt så lite som 140 MB på den kostbare båtturen.

Derfor er det dyrt

På det åpne hav får du ikke dekning fra mobiloperatøren din. Løsningen på dette er at båtene selv har et mobilnett, med signaler de henter fra satellitter.

Disse nettene lever sitt eget liv, på siden av prisbildet og reglene du kjenner fra landjorda. Dette betyr to ting:

  1. Prisene er skyhøye.
  2. Bruk av nettet inngår ikke i de faste utgiftene til mobilabonnementet ditt, og du får dermed heller ikke fri roaming på havet.
  3. OPPDATERT: Bruk på havet inngår heller ikke i regelverket om sperregrenser og maksbeløp, så hos noen operatører kan regningen bli så høy den bare vil.

Faren til den mindreårige Kiel-passasjeren tok mobilregningen videre til Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon, men der får han ingen hjelp.

Fordi mobiloperatøren ikke la skjul på prisene, krever nemnda at faren betaler. Dog «ikke mer» enn 6.283 kroner, da det var oppgitt feil pris i en info-SMS sønnen mottok da mobilen koblet seg på nettet.

Skru av roaming

For ja, du skal få en tekstmelding når mobilen din kobler seg over på båters nett, om priser og eventuelle sperregrenser. Så les denne nøye, og husk at prisene som oppgis her gjelder uansett hva slags mobilabonnement eller ekstrapakker du har kjøpt.

Er du på båttur til Europa, er det fort gjort å ha roaming påskrudd på mobilen – nå som du kan surfe i EU/EØS uten å betale ekstra.

Men skru den av når du befinner deg på båten, og let heller etter eventuelle trådløse nett på båten.

Eller kikk ut av vinduet, og vit at du trolig kan surfe så mye du vil når du kommer til land igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!