<strong>DYRT:</strong> Å surfe ombord en ferje kan bli rådyrt. Mobilnettet der er båtens eget, og fri roaming gjelder ikke. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
DYRT: Å surfe ombord en ferje kan bli rådyrt. Mobilnettet der er båtens eget, og fri roaming gjelder ikke. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Fri EU/EØS-roaming gjelder ikke på ferjer

Surfet for 9.500 kroner på Kiel-ferja

Sønnen surfet for 69 kroner per megabyte, faren måtte betale.

Publisert
Sist oppdatert

Samtlige operatører må nå gi deg fri roaming i store deler av Europa – altså inkludere surfing i EU/EØS-land i datakvoten din uten å ta ekstra betalt.

Forbrukerombudet har allerede kritisert operatørene for å ikke opplyse godt nok om begrensningene i denne ordningen. For det finnes unntak, som surfing ombord i båt.

Det fikk en nordmann smertelig erfare nylig, da sønnen hans surfet for over 9.500 kroner på Kiel-ferja.

69 kroner per megabyte

Episoden, som rulles fram i Brukerklagenemnda, skjedde før EU-reglene om fri roaming trådte i kraft. Men en EU-surfepakke, som fungerte på samme måte som fri roaming, ble aktivert før en mindreårig sønn skulle på tur med Kiel-ferja.

I løpet av båtturen ble mobilabonnementet sperret, fordi databruken hadde oversteget hele 9.500 kroner. Dette over en periode på bare seks timer.

Forvirrende priser

  • Hvem som står for mobildekningen på skip, og dermed også operatøren din sine priser, varierer. På Kiel-ferjen til Color Line er det Telenor Maritime.
  • Men hva dette nettet kalles hos de ulike operatørene varierer; noen bruker det utdaterte navnet MCP, andre TN Maritime.
  • På toppen av det hele varierer det hvordan de legger opp takseringen, da noen har makspriser og pakker, mens andre bare tar betalt per megabyte.
  • Prisforskjellene er store. For eksempel er maksprisen hos Telenor 49 kroner for 40 MB, mens Chess tar 9,99 kroner per MB og Komplett Mobil krever hele 69 kroner per MB.

Mobiloperatøren fortalte faren, han som skulle betale datagildet, at sønnen hadde surfet for 69 kroner per megabyte.

Dette betyr at sønnen kan ha brukt så lite som 140 MB på den kostbare båtturen.

Derfor er det dyrt

På det åpne hav får du ikke dekning fra mobiloperatøren din. Løsningen på dette er at båtene selv har et mobilnett, med signaler de henter fra satellitter.

Disse nettene lever sitt eget liv, på siden av prisbildet og reglene du kjenner fra landjorda. Dette betyr to ting:

  1. Prisene er skyhøye.
  2. Bruk av nettet inngår ikke i de faste utgiftene til mobilabonnementet ditt, og du får dermed heller ikke fri roaming på havet.
  3. OPPDATERT: Bruk på havet inngår heller ikke i regelverket om sperregrenser og maksbeløp, så hos noen operatører kan regningen bli så høy den bare vil.

Faren til den mindreårige Kiel-passasjeren tok mobilregningen videre til Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon, men der får han ingen hjelp.

50 kroner timen for wifi

«Kontakt din mobiloperatør for priser på samtaler og datatrafikk på denne tjenesten» er alt Color Line skriver om prisene for å surfe og prate ombord på deres ferjer.

  • De forteller at de tilbyr wifi ombord på båtene sine, men det er langt fra gratis.
  • På Oslo - Kiel tar de 50 kroner for én time, 70 kroner for tre timer eller 150 kroner for ett døgn.
  • De påpeker at kapasiteten er lav, og at de derfor kan sette begrensninger på blant annet videostrømming.

Fordi mobiloperatøren ikke la skjul på prisene, krever nemnda at faren betaler. Dog «ikke mer» enn 6.283 kroner, da det var oppgitt feil pris i en info-SMS sønnen mottok da mobilen koblet seg på nettet.

Skru av roaming

For ja, du skal få en tekstmelding når mobilen din kobler seg over på båters nett, om priser og eventuelle sperregrenser. Så les denne nøye, og husk at prisene som oppgis her gjelder uansett hva slags mobilabonnement eller ekstrapakker du har kjøpt.

Er du på båttur til Europa, er det fort gjort å ha roaming påskrudd på mobilen – nå som du kan surfe i EU/EØS uten å betale ekstra.

Men skru den av når du befinner deg på båten, og let heller etter eventuelle trådløse nett på båten.

Eller kikk ut av vinduet, og vit at du trolig kan surfe så mye du vil når du kommer til land igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer