Surfekrigen fortsetter

DETTE HAR HENDT: Selve avgiften for internettabonnement er forlengst forsvunnet. Nå er det minuttaksten slaget står om, og Netcom har nå det billigste tilbudet for brede grupper.

Fase 1: Alt koster

Først kostet det 95 kroner måneden å ha internett gjennom Telenor. Så, i 1997, kom Tele2 med 695 kroner året og siden kampanjer hvor man kunne kjøpe ett års abonnement for 395 og 495 kroner.

Fase 2: Null i abonnementsavgift

Telenor innførte som første selskap, i august 1999, det såkalte Frisurf-abonnementet. Selskapet fikk kraftig på pukkelen for markedsføringen av dette produktet, som slettes ikke var fritt, men innebar forhøyede tellerskritt. Rabattprogrammet til Telenor, Familie og Venner Internett, kunne heller ikke brukes.

I løpet av få uker hadde konkurrentene svart på utfordringen, og alle med gunstigere tilbud enn Telenor. Det tok bare dager før Telenor måtte sette ned prisen på tellerskrittene (minuttprisen) for sitt nye Frisurf-abonnement, da konkurrentene la seg på normal samtaleavgift.

Men stadig har Telenor det dyreste "gratis"-abonnementet i markedet.

Fase 3: Flat avgift hele døgnet

Siden august ifjor har konkurransen gitt en gradvis nedtrapping av minuttprisene for gratisabonnementene. Tidligere i år fjernet Tele2 den forhøyede dagtaksten for sine surfere. Telenor og Sense fulgte opp, men alle tre selskaper tvang kundene til å velge bort andre rabattprogrammer om de ville ha lav dagtakst.

Som det første selskapet kom Enitel (tidligere Telia) for noen uker siden med en flat døgntakst som kunne kombineres med rabattprogrammet Enitel TeleBonus. Dette gjaldt riktignok bare for dem som hadde betalt internettabonnement i selskapet, men gir likevel veldig gunstige rater for storforbrukere av internett på dagtid.

Foreløpig siste selskap ut med flat døgntakst er Netcom. Haken ved Netcoms tilbud, er at man må ha et betalt mobiltelefonabonnement hos Netcom for å kunne benytte seg av det. Men Netcom har tross alt over 750.000 mobilkunder, og noen hundre tusen av dem har nok betalte abonnementer.

Og fra 1. mai, sier selskapet, fjerner man kravet om å måtte ha mobilabonnement. Etter denne dato kan alle surfe til Netcoms betingelser.

Netcoms døgntakst er på lave ti øre minuttet, men den er enda lavere om natten. Selskapet tar fem øre minuttet, ellet tre kroner timen, mellom klokken 24.00 og klokken 6.00. Ingen har ennå matchet denne nattaksten. På dagtid matcher ingen Netcom ved et normalt forbruk av surfetimer. (Men ved et tilstrekkelig høyt forbruk vil både CyberCity og UPC, som begge har en fast månedspris uten minuttavgift, bli billigere).

Og så: Alt gratis?

DinSide tror det snart vil komme flere tilbud med en prisingsmodelle som CyberCity og UPC sine: Du betaler en fast månedsavgift, men kan deretter være oppkoblet så lenge du vil uten ytterligere kostnader.

Det er slik lokale telefonsamtaler og internettsurfing virker hos mange telefonselskaper i USA. Der er man ikke vant til tellerskritt, bare månedsavgift. En ekstra telefonsamtale eller en ekstra time på internett er gratis.

Vi tror det er på denne arenaen slaget kan komme til å stå i månedene som kommer.

Gjennom AltaVista kan nå amerikanerne surfe alldeles gratis på internett, uten hverken månedsavgift eller tellerskritt, og vi tror dette også kommer hit.

Nettstedene har gjerne en reklameinntekt på 6-12 kroner timen for å vise deg annonser. Om tellerskrittene kommer ned i tre kroner timen, slik som Netcoms tilbud, ville de altså kunne ønske å betale deg for å se på reklamen.

Slike modeller finnes idag (blant annet Digilog og Domino), men da bare målrettet, mot enkelte annonser og annonsører.

Men siden den samlede økonomien på internett tilsier at du heller vil spandere tellerskrittene enn å risikere at brukeren slår av, så er det sannsynlig at også prisene vil bevege seg mot null.

Se alle abonnementene (de billigste og de største tilbyderne) i

Surfekalkulatoren