Surf døgnet rundt for 349 kr måneden!

Du trenger ikke lenger betale tellerskritt for å surfe på nettet. DinSide har sett på hva det vil koste deg å være konstant oppkoblet via kabel- og strømnettet.

Du kan bruke kabelen til andre ting en TV
Du kan bruke kabelen til andre ting en TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sitter du hjemme med vanlig modem føles det av og til som om internettverdenen sitter fast i seig sirup. Selv med ISDN går det treigt, men nå er hjelpen her. Via enkelte kabelnett har du allerede en tid kunnet koble deg opp til internett. Nå kommer også strømleverandørene inn i bildet. Ny teknologi gjør det snart mulig å plugge et modem i vanlige stikkontakter og surfe over strømnettet. Fordelen med disse oppkoblingsformene mot internett er at du slipper å ringe opp en server. Det koster ikke noe å stå oppkoblet hele tiden.

Kjappest i Norge

Gjennom flere kabel-tv selskap har du i ett års tid kunnet surfe fritt på nettet mot en månedlig avgift. Riktignok er nettet ikke fullstendig utbygget enda, men det kommer. Hos AlfaNETT i Bærum forteller de at omkring 20 prosent av kabelabonnentene her kan benytte dette internettilbudet. Også Janco Multivision og Telenor Avidi har lignende tilbud.

Hos AlfaNETT kan du få internett via kabelen for 349 kroner i måneden samt en etableringsavgift på 695 kroner. Dette er en oppkobling som skal være 4 ganger raskere enn ISDN. Du får også 10 MB hjemmesideplass, e-post og Sol Medlemskap. Et tilsvarende abonnement hos Telenor Nextel koster 129 kroner i måneden, og her kommer tellerskritt i tillegg. Det vil si 25 øre per minutt mellom 08-17, og 14 øre per minutt 17-08.

Surfer du ca. 20 timer per måned, så vil AlfaNETT være den billigste løsningen. Der kan du også være oppkoblet kontinuerlig uten at det koster deg ekstra. Ønsker du enda raskere linjer, tilbyr de linjer som er 8, 20 og 160 ganger raskere enn ISDN.

Strømnettet

Ikke alle har kabel-tv, og nå melder en helt ny type leverandør seg på i kampen om telefon og internettkundene. Det er kjent at strømnettet kan benyttes til dataoverføring, men hastigheten har vært lav og feilraten forholdsvis høy. Ny teknologi har imidlertid gjort det mulig å transportere data med hastighet lik 8 ganger ISDN. Dette melder bedriften El-Com som i samarbeid med Lyse Energi og Comuniq utvikler en løsning for telefoni og internettoppkobling for vanlige strømabonnenter i Rogaland. Gjennom strømnettet vil de første kundene kunne koble seg på internett allerede fra kommende sommer.

For brukeren vil ikke hastigheten kunne konkurrere med ISDN fra start, men Morten Rud i El-Com regner med at dette er like rundt hjørnet. Prisen er ikke satt, men det antydes at det ikke skal koste mer å kjøpe terminaladapteret enn det du betaler for et modem i dag. Ruteren som vil finnes i sikringsskapet vil sannsynligvis energiselskapet betale. Her vil det heller ikke koste noe å være oppkoblet, men leverandørene velger kanskje å kreve betaling for den datamengden som overføres.

Gjennom sikringsskapet vil den enkelte husstand få muligheten til å gå online over strømnettet. Det eneste man trenger i tillegg til datautstyret er et nyutviklet terminaladapter med modem som man ganske enkelt plugger i stikkontakten. Deretter kan man koble til datautstyr og telefon, og gjerne bruke begge samtidig.

Surfepriser
AbonnementMånedsavgiftTellerskrittEtableringskostnad
Telenor Internett129janei
Telia Internett95janei
AlfaNETT Hobby349nei695
Lyse Energiikke bestemtneiikke bestemt

Hva skjer med telefonprisene?

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

I USA mener mange at den økte konkurransen om internettkundene har tvunget telefonselskapene til å utvide ordningen med gratis tellerskritt i lokaltakstområder. Også i Norge sies det at store deler av Telenors inntekter kommer fra internettsurfing. Med denne typen konkurranse kan vi nok forvente oss ytterligere prisreduksjoner på tellerskritt. Kanskje går vi nå mot gratis lokaltakst også i Norge?