Sur sannhet om søt drikke

Ikke bra for blodtrykket.

Kutt ned på sukkerholdig drikke, og få ned blodtrykket.  Foto: Colourbox.com
Kutt ned på sukkerholdig drikke, og få ned blodtrykket. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyt blodtrykk er svært vanlig. Om lag 1 av 3 voksne nordmenn (ca 950.000) har høyt blodtrykk, og flere enn 100.000 bruker legemidler mot høyt blodtrykk, ifølge Apotek 1.

Noe helt annet som også er svært vanlig, er inntak av søt drikke. Selv om forbruket av sukkerholdig brus og saft har gått ned i Norge de siste årene, ligger nordmenn fremdeles i verdenstoppen blant storkonsumenter av brus og saft, ifølge Mat og Helse. Hos oss er mineralvann med og uten sukker den tredje vanligste drikkevaren etter springvann og kaffe.

Hvis du kjenner deg igjen i begge disse forholdene, altså at du har høyt blodtrykk og drikker mye søt drikke, kan amerikanske forskere nå ha en viktig melding til deg.

Men pass på, lettbrus er heller ikke bra!

Enkel kostholdsendring

En ny studie utført ved Louisiana State University viser nemlig at det kan være lurt for personer med høyt blodtrykk, å kutte ned på inntaket av sukkerholdig drikke som brus, juice og saft. Bare et glass mindre om dagen, kan være gunstig for blodtrykket, skriver britiske Independent.

Hvis blodtrykket ditt er høyere enn 160/95 i hvile, snakker man om høyt blodtrykk, ifølge Nettdoktor.no, og det kan blant annet øke risikoen for alvorlige sykdommer som åreforkalkning, hjerneblødning, slag, drypp og hjerteinfarkt.

Les på Lommelegen.no: Hvilke skader kan høyt blodtrykk føre til?

810 personer mellom 25 og 79 år var med i den amerikanske studien, som varte i halvannet år. Alle hadde problemer med forhøyet blodtrykk. Det viser seg altså at man gjennom en enkel endring i kostholdet kan få ned blodtrykket.

- Resultatene våre viser at et viktig parameter i kampen mot å senke blodtrykket, kan være å redusere inntaket av sukkerholdig drikke. Dette vil også redusere sykdommer som er forbundet med høyt blodtrykk, uttaler studieleder Liwei Chen.

Dette bør du også få i deg mindre av for å redusere blodtrykket

Reduserer risikoen for død

I begynnelsen av studien drakk alle testpersonene trekvart liter med søt drikke hver dag. Ved studieslutt var dette kuttet ned til halvparten. Dette fikk blodtrykket til å falle, og gjaldt både det systoliske og diastoliske trykket, altså overtrykket og undertrykket.

- Det anslås at et fall i det systoliske blodtrykket på tre millimeter kvikksølv (mmHg, som måler trykk red.anm.) kan redusere risikoen for dødelig slag med åtte prosent og dødelig blodpropp i hjerte med fem prosent, sier Chen, som tilføyer:

- Hvis man reduserer inntaket av søt drikke med ett eller to glass, så forventer vi at det kan gi et tilsvarende fall i blodtrykket.

Ekspertene slår alarm: 1 milliard med høyt blodtrykk

Studien er publisert i tidsskriftet Circulation, som utgis av American Heart Association.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!