Sur mor får tjukk unge

”Gå og rydd rommet ditt!” og andre sinte meldinger fra mor kan føre til overvektige barn, i følge en ny studie.

Strenge mødre har nesten fem ganger så stor sjanse for å få lubne og overvektige barn, sammenliknet med mødre som er mer fleksible og respektive mot barna sine, men som samtidig setter klare grenser, skriver CNN.

Og mens barna til de myke mødrene unngår overvekt, er det dobbelt så stor sjanse for at barna til uoppmerksomme mødre blir overvektige.

- Forskjellen mellom ulike foreldregrupper er ganske slående, sier Dr. Kay Rhee ved Boston University School of Medicine. Han er med på studien som består av 872 familier og som er publisert i tidsskriftet Pediatrics.

Rhee tror svaret er at foreldre som viser respekt og nærvær innenfor et rammeverk av regler hjelper barna til å ta gode valg når det gjelder mat og trening. Alternativt kan det være at strenge foreldre skaper et hjem med mye sinne og aggresjon, der barna finner trøst i maten og overspiser.

Andre studier viser imidlertid at barn som vokser opp i strenge omgivelser viser bedre resultater på andre områder. De gjør det ofte bedre på skolen og har mindre sjanse for å få depresjon.

Fedre ikke med på studien
Studien inneholdt ikke nok fedre til å kunne måle farens effekt på barnas vekt. Dessuten besto studien av 80 prosent hvite familier, og det kan hende at funnene ikke er gjeldende i andre etniske grupper, ifølge forskerne.

Likevel:

- Barn trenger voksne til å sette grenser, og når barnet vokser må de gradvis lære å ta ansvar, sier Dr. Nancy Krebs ved American Academy of Pedriatrics, som har kommentert studien.

Og når det gjelder reglene på hjemmebane:

- Reglene kan bøyes litt eller justeres litt etter situasjonen. Det skal jo være regler. Du kan opprettholde regelen om at barnet må spise grønnsaker til middagen, men la barnet velge hvilken grønnsak den skal spise, er rådet til Rhee.

Mange foreldre vil ikke innrømme at barna deres er feite

 
Opprettet 07.06.06
Redigert 15.05.2007