Supperåd til frosne nordmenn

Januar er årets kaldeste måned de aller fleste steder i Norge. Nå gir Opplysningskontoret for kjøtt supperåd til frosne nordmenn.

Klimaforsker Stein Kristiansen ved Meteorologisk institutt, bekrefter det de fleste av oss har mistenkt lenge: Januar er årets kaldeste måned, statistisk sett.

 

- Kun enkelte værstasjoner helt ute ved kysten kan ha det kaldere eller like kaldt i februar. Du skal ikke langt inn i landet før det er januar som har lavest middeltemperatur, sier han.

 

Supperåd

Når kulda setter inn og vi nærmest snør inne, er suppe et godt tips fra Opplysningskontoret for kjøtt.

 

- Suppe er et litt glemt måltid. Og det er synd, for det er både godt og mettende. Dessuten passer suppe like godt til lunsj som til middag eller kveldsmat. Lager du suppen med buljong eller kraft, renskåret, magert svinekjøtt og fyller på med masse grønnsaker, blir du både varm og mett uten at du får i deg mye kalorier, noe mange er opptatt av i januar, sier ernæringsfysiolog Vibeke Bugge ved Opplysningskontoret for kjøtt.

 

- Dessuten kan supper være uhyre raske å tilberede. Har du et kvarter til rådighet, kan du lage deg en varmende, næringsrik og velsmakende suppe, sier hun. Hennes beste supperåd til travle mennesker, er å ta i bruk halvfabrikata, for eksempel frosne grønnsaker, vann og buljongterninger, eventuelt suppeposer, pluss magert kjøtt i strimler eller terninger.

 

Frosset er bra

- Magert svinekjøtt inneholder bare to til fem prosent fett. Av dette er nesten 60 prosent umettede fettsyrer, altså sunt fett. Med litt ekstra proteiner i suppen får du dessuten et fullverdig måltid som metter lengre, sier Bugge, som gjerne slår et slag for frosne grønnsaker også.

 

- De færreste tenker over at det er de beste råvarene som ender opp i posene med frosne grønnsaker. Derfor er de faktisk minst like næringsrike som friske. Frosne grønnsaker er dessuten praktiske, lett tilgjengelige, de er ferdig oppkuttet og skal bare gis et raskt oppkok før servering. Frosne grønnsaker er helt supert i hverdagen, og dessuten det perfekte følget til kjøtt!