<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Supervaksine mot allergi

En ny vaksine kan vise seg å ta knekken på alt fra pollenallergi, matvareallergi og eksem.

Publisert
Sist oppdatert

Sveitsiske forskere er i ferd med å utvikle det som blir omtalt som en banebrytende "alt-i-ett-vaksine" mot allergi.

Ifølge den nyeste studien de står bak, kan allergikere bli opptil hundre ganger mer motstandsdyktige mot potensielle angrep, skriver den engelske avisa Daily Mail.

Har barna dine matallergi? Måltidene trenger ikke være et ork:

40 menn og kvinner som var allergiske mot midd, fikk enten vaksine eller lurevaksine i seks uker. De som fikk vaksinen, ble raskt mer tolerant for midd.

Andre studier har vist at vaksinen også er effektiv mot astma og snue, og en pågående studie tar for seg effekten på eksem.

"Lurer" immunsystemet
Hvert femte Oslo-barn har nå astma, og tallene er sannsynligvis like høye i resten av landet:

Samtidig sliter over en million nordmenn med høysnue i en eller annen form når våren kommer. Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund er symptomene kraftige for over 200.000 av dem:

Det er legemiddelfirmaet Cytos Biotechnology som står bak”supervaksinen”, og forskerne håper at den skal kunne utrydde alle allergiske reaksjoner. Vaksinen inneholder ufarlig DNA som ligner de man finner i bakterien som forårsaker tuberkulose.

Det kunstige DNA-et lurer immunsystemet til å tro at det blir angrepet av farlige bakterier. Dermed aktiveres de sykdomsbekjempende hvite blodlegemene.

For tidlig å vurdere effekten
Siden en enkelt vaksine kan beskytte mot mer enn én type allergi, tror forskerne den rett og slett omprogrammerer immunsystemet ved å gå direkte på årsakene til allergiene.

Kai-Håkon Carlsen ved Voksentoppen Astma- og Allergisenter mener det er vanskelig å si noe om vaksinen på dette tidspunktet.

- Det kan tenkes at dette er et interessant produkt, men på grunnlag av de opplysningene som er tilgjengelige, er det umulig å bedømme det. Studien har blant annet ikke kunnet vise en forskjell mellom placebo-vaksinen og den nye vaksinen, sier Carlsen.

Virker ikke allergitablettene? Prøv alternativ behandling:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer