Supersukker kan gi kreft

Det nye supersukkeret sucralose kan være kreftfremkallende, advarer svensk professor. Stoffet brukes i norsk julebrus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søtstoffet har ingen karbohydrater eller kalorier - og er 500 ganger søtere enn sukker, skriver svenske Aftonbladet.

- Det høres uskyldig ut, men deler av sukkermolekylene erstattes med kloratomer i en kjemisk prosess, sier Göran Petersson, professor i kjemisk miljøvitenskap ved Chalmers tekniske høyskole.

Han forteller at klororganiske stoffer kan føre til mutasjoner, kreft og skader på forplantingsorganene.

- I begynnelsen var alle enige om at miljøgiften DDT var helt ufarlig, og sukralose har akkurat de samme egenskapene. Jeg synes det er helt ubegripelig at vi tillater denne type gift i maten, når vi har arbeidet så lenge med å bli kvitt den i industrien, sier han til avisen.

Tidligere i vinter fortalte Mozon.no om advarslene mot søtningsstoffet aspartam som er svært vanlig i mange norske lett-produkter.

LES SAKEN HER: ADVARER MOT LETT-BRUS

I norsk julebrus
Sucralose er godkjent innenfor EU- og EØS-området, og dermed også i Norge.

Som første norske bruksfabrikk produserer Roma Mineralvannsfabrikk brus med sucralose. Fabrikken startet produksjon av slik brus i fjor, og den selges nå i norske øl- og brusutsalg i østlandsområdet..

- Julebrusen markedsføres som sukker-redusert, og med sucralose unngår vi den spesielle, metalliske light-smaken. Den eneste forskjellen er at ettersmaken av sukker er litt kortere. De sukkerfrie brusvariantene som så langt har vært tilgjengelige har ikke klart å gjenskape den samme søtsmaken som fullsukrede produkter, sier markedssjef Morten A. Borge til Mozon.no.

Borge har ikke hørt om den svenske advarselen, og forteller at de følger retningslinjer fra Mattilsynet.

Risikovurdert
Mattilsynet var utilgjengelige for kommentar i dag, men seniorforsker Trine Husøy ved Folkehelseinstituttet forteller at søtningsmidlet er tillatt i enkelte norske produkter.

- Sucralose er nylig risikovurdert i EU. Vi har ikke sett at noen studier viser at middelet er kreftfremkallende og søtningsstoffet er derfor fullt tillatt i EU og Norge, sier Husøy til Mozon.no.

Hun understreker imidlertid at dersom det kommer frem nye data som viser at sucralose er skadelig, vil de vurdere søtningsmiddelet på nytt.

Ifølge det anerkjente nyhetsmagasinet Time Magazine har sucralose danket ut alle andre kunstige søtstoffer i USA. Grunnen er at det patenterte supersukkeret ikke har noen bismak, som for eksempel aspartam har.

LES OGSÅ SAKEN: HELSEFARLIG LETT-BRUS

 

Mozon.no, 22.12.2005

 

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!