Supersmarte spedbarn

Pupp, bæsj og søvn? Spedbarn er smartere enn som så, og på noen områder slår de faktisk oss voksne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Babyer ser kanskje ikke ut som de skarpeste knivene i skuffen der de ligger og sikler og gulper. Men skinnet bedrar. Forskerne har nemlig funnet ut at det foregår ikke så rent lite oppi de søte små barnehodene.

Allerede før de blir født, bygger babyene opp grunnlaget for pludring og språk. Og like etter fødselen kan de faktisk se detaljer i verden som er usynlige for større barn og voksne, skriver nettstedet LiveScience.

Les også: Fisk gir smarte barn:

Alle verdens språk
Her er noen av de nyeste funnene forskerne har gjort på småbarnas evner:

* Når de er noen få dager gamle, kan spedbarn skille ut morsmålet fra et annet språk.

* Spedbarn kan gjenkjenne konsonanter og vokaler i alle språk i verden, og de kan høre forskjell på utenlandske språk som voksne flest ikke oppfatter.

* De første seks månedene kan spedbarn skille mellom to apefjes som en voksen person vil si er identiske. De kan også koble skrikene som aper lager, med bilder av fjesene deres.

* Spedbarn er rytmeeksperter og kan skille mellom rytmene i sin egen kultur og en annen.

Babyer skjønner seg også på tall, ifølge forskere. Les mer her:

Bedre utstyr
Ved Institutt for psykologi ved NTNU forskes det mye på spedbarns språk og oppfattelse av verden rundt. Ved hjelp av en såkalt tankehette kan forskerne blant annet registrere hva som skjer i barnas hjerne og hvordan den utvikler seg over tid.

- Mange undervurderer hva spedbarna kan og forstår. Det er ikke lenge siden folk trodde at spedbarna ble født nesten døve og blinde, omtrent som kattunger, forteller professor i nevropsykologi Audrey van der Meer.

- I de senere åra har vi fått mer og bedre ustyr. Spedbarna har alltid vært kloke, men det er bare vi som ikke har klart å fange det opp, sier hun.

Hva kan du forvente av barnet ditt det første leveåret? Les mer på Lommelegen:

Kortvarig glede
Ifølge tidsskriftet Science er småbarn rene språkeksperter. De siste funnene fra forskerne viser at fire måneder gamle babyer kan si om noen snakker morsmålet deres eller ikke, bare ved å se et lydløst opptak av talen.

Denne evnen forsvinner vanligvis allerede når babyen er åtte måneder. Og faktisk svekkes alle ”superevnene” ovenfor når barnet passerer seksmåneders-grensen. Da lærer de nemlig hvordan de skal overse informasjon som ikke er viktig i nærmiljøet.

- Som små spedbarn er de utstyrt med evner som gjør dem i stand til å merke små forskjeller, og de fortsetter å overraske oss, sier Whitney M. Weikum, student ved University of British Columbia til LiveScience.

Les også: Slik bør barnet snakke: