Superpille med bivirkninger

En ny fedmepille reduserer både vekten og midjemålet til overvektige diabetikere. Men pillen kan også gi depresjoner.

Fedmepillen, som i sommer ble godkjent for bruk i Norge, blokkerer det såkalte endocannabinoide systemet. Dette er et fysiologisk system som styrer lysten på usunn mat og fettlagring i kroppen. Forskning viser at dette systemet er mer aktivt hos overvektige enn hos normalvektige.

- Jeg tror dette kommer til å bli et viktig, men kostbart, middel i kampen mot overvekt, sier Ulf Adamson, overlege ved Danderyds sjukhus i Sverige, til Svenska Dagbladet.

En annen slankepille hindrer kroppen i å absorbere fett.

Kan gi depresjon
En studie på drøye 1 000 overvektige og fete mennesker med diabetes type 2, fra 160 ulike land, viser at ett års forbruk av fedmepillen Acomplia reduserer vekten med cirka fem kilo, sammenliknet med placebo. Studien er publisert i tidsskriftet The Lancet.

Dette høres kanskje lite ut for de som sliter med overvekt og fedme, men det spiller en større rolle enn hva man skulle tro, ifølge forskerne.

- For de som har en mild form for diabetes, kan fire-fem kilo vektnedgang ha en dramatisk effekt, sier legen.

Les også: Tusenvis med diabetes.

I studien ble imidlertid tre ganger så mange av de som ble behandlet med fedmepillen deprimerte, sammenliknet med de som tok narremedisin.

- Derfor må vi være veldig observante på risikoen for depresjon. Og de pasientene som rammes må helt enkelt slutte å ta medisinen, sier Adamson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reduserer midjemål
Studien viser i tillegg at behandlingen hadde en positiv effekt på midjemål, som er en måleverdi av det farlige magefettet. Den hadde også en liknende effekt på det gode kolesterolet, HDL og blodsukkerverdier over tid. Dette er viktig for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom og død.

Legemiddelet fungerer gjennom å blokkere en reseptor i kroppen som styrer kroppens belønningssystem, og kan på grunn av dette øke risikoen for depresjon.

Forskerne vet foreløpig lite om hvordan det endocannabinoide systemet fungerer.

- Dette har vi for lite kunnskap om i dag. Nesten daglig kommer det ny informasjon fra ulike forskningsmiljøer rundt om i verdenen om hvordan systemet virker, men foreløpig kjenner vi muligens bare til en brøkdel, sier medisinsk direktør i legemiddelfirmaet Sanofi-Aventis og lege Jon Sigurd Riis, til VG.

Legemiddelet ble nylig godkjent for bruk i Europa for behandling av fete og overvektige personer. Den positive effekten den hadde på diabetikere var allerede kjent, og ble betraktet som interessant, men ikke interessant nok til å bli godkjent som diabetesbehandling.

Middelet har kun blitt testet på diabetikere i ett års tid, derfor er det for tidlig å si noe om de positive effektene virkelig reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom og død.

Les mer om fedmepillen.

 

Mozon.no, 17.11.2006