<b>SVINDELFORSØK:</b> Blir du lovet gull og grønne skoger via e-post, kan du være ganske sikker på at noen prøver å lure deg. Foto: Colourbox/DinSide
SVINDELFORSØK: Blir du lovet gull og grønne skoger via e-post, kan du være ganske sikker på at noen prøver å lure deg. Foto: Colourbox/DinSideVis mer

Superlånet er for godt til å være sant

Hevder å tilby superlån forbeholdt svært ærlige og pålitelige personer.

Svindel på e-post er et kjent problem, som DinSide og norske forbrukermyndigheter har tatt tak i flere ganger. Men siden strømmen av til tider ekstremt idiotiske svindelforsøk ikke ser ut til å stoppe, må vi spørre oss om det faktisk er en del mennesker som lar seg lure.

En av e-postene som sendes rundt for tiden kommer fra en person som kaller seg "Craig Jones", som påstår han er administrerende direktør i et låneselskap.

Selskapet påstår de kan tilby et drømmelån til norske forbrukere: 100 prosents finansiering, 2 prosents rente per år, med en lånevarighet på inntil 40 år. Det eneste kravet Craig Jones stiller er at personen som søker om lån har en ærlig og pålitelig personlighet.

For godt til å være sant? Uten tvil!

LES OGSÅ: Tror du denne annonsen er ekte eller falsk? Vi ble overrasket!

Lett å avsløre

I akkurat dette tilfellet, er det lett å oppdage at dette ikke er et reelt supertilbud. Svindlerne har gått i nesten samtlige feller som får dem til å framstå som lite troverdige.

For det første er tilbudet så godt at det ikke kan være reelt. Ingen norske bankinstitusjoner vil gi et tilsvarende tilbud.

Dessuten bruker avsenderen en tvilsom og kryptisk e-postadresse, og bedriftens navn er ikke opplyst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Språket i e-posten inneholder en rekke feil, og er trolig fremstilt med Google Translate eller andre oversettingprogrammer.

Alt du trenger å gjøre er å svare på e-posten, og oppgi hvor mye penger du trenger, hvor lenge du har lyst til å tilbakebetale lånet, telefonnummeret ditt og landet du kommer fra. Navnet ditt er visst ikke så viktig.

Og om du har spørsmål, kan du ringe Craig Jones direkte på telefon +60143286691. Forøvrig er (+60) Malaysias retningsnummer, så forvent deg en rimelig saftig telefonregning.

IKKE SVAR PÅ DENNE E-POSTEN: Denne e-posten kommer i forskjellige versjoner, med forskjellige betingelser. Men alle har de én ting til felles: De er bare juks og bedrag.
IKKE SVAR PÅ DENNE E-POSTEN: Denne e-posten kommer i forskjellige versjoner, med forskjellige betingelser. Men alle har de én ting til felles: De er bare juks og bedrag. Vis mer


Svindelen starter på Facebook

Forrige måned var den såkalte antisvindel-måneden, der forbrukermyndigheter verden over rettet søkelyset mot mot ulike svindelkonsepter.

Den klare beskjeden fra norske Forbrukerombudet og Økokrim var følgende: - Ikke la deg lure!

Forbrukerombudet la spesielt vekt på at i tillegg til de kjente svindelmetodene, gjennom e-post og tekstmeldinger, har nye former for svindel dukket opp de siste årene.

Den største, nye trenden er at svindlerne oppretter kontakt kontakt gjennom sosiale medier som Facebook i forkant av svindelen. Formålet er å skape et inntrykk av tillit og troverdighet.

- Vi ser at det oftere etableres en kontakt på internett i forkant av svindelen, slik at opplegget skal fremstå som mer troverdig. Ikke bli med på slike opplegg, selv om du har hatt kontakt med personen på internett. Vedkommende har som oftest alt annet enn edle hensikter, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrim i en pressemelding.

LES OGSÅ: Mange blir lurt av disse Facebook-applikasjonene

Forholdsregler

Forbrukerombudet har spekket sammen en liste på fire punkter en bør tenke gjennom når en får en e-post eller melding fra en ukjent avsender som lover gull og grønne skoger:

1. Ikke tro på det som er for godt til å være sant
Nei, du har ikke en ukjent, rik onkel på andre siden av jorden som vil sende deg hele formuen sin. Og du er ikke tilfeldig trukket ut til å vinne 100 millioner euro i et spansk lotteri. Vær kritisk når du blir lovet utrolige pengebeløp.

2. Unngå ukjente firma
Ta noen raske søk på firmaet som sender ut informasjonen. Her kan du selvsagt bruke en vanlig søkemotor. Norske firmaer skal være registrert i Brønnøysund-registeret. Du kan også bruke nettsiden Whois, for å finne ut hvem som eier en nettside.

3. Unngå forskuddsbetaling
Husk at dersom du betaler på forhånd, står du svakere ved ikke-levering, svindel og konkurs. Aldri overfør penger direkte inn på selgerens konto.

4. Les alt med liten skrift
Unngå å skrive under på, eller huk av at du har lest vilkårene, uten at du faktisk har gjort det. Ja, vi vet at slike vilkår er lange og tunge, men når du først har godkjent vilkårene, står du ikke veldig sterkt ved en eventuell klage.

KALKULATOR: Når blir du rik?