Superkur mot benskjørhet

Snart kommer medisinen som kan gjøre livet til hundretusener av norske kvinner lettere. SE VIDEO

Publisert
Sist oppdatert

Superkur mot benskjørhet
Snart kommer medisinen som kan gjøre livet til hundretusener av norske kvinner lettere.

Amerikanske helsemyndigheter har godkjent en ny medisin som stimulerer veksten av benvev hos pasienter med benskjørhet. Dette er en av de vanligste lidelsene blant norske, voksne kvinner.

Den nye medisinen, som vil bli markedsført som Forteo, stimulerer cellene som bygger benvevet, og gjør benene mer komprimerte og motstandsdyktige mot brudd.

- Vi mener dette er en viktig medisin, sier Eric Colman, som leder avdelingen for stoffskifte i det amerikanske godkjennelsesorganet for medisiner, FDA.

- Dette er den første godkjente medisinen som stimulerer benbyggingsprosessen i stedet for å bremse den.

Risikoen for benskjørhet øker med alderen. I løpet av livet blir benvev bygget opp og brutt ned av to typer celler. Osteroblast-cellene bygger nytt benvev, mens osteoclast oppløser gammelt og oppbrukt vev. Hvis denne prosessen er i balanse forblir benene sterke.

Men for mange kvinner etter overgangsalderen, og noen menn, fører alder til ubalanse i samspillet mellom disse to celletypene. Cellene som bryter ned ben pleier å få overtaket, og det fører til benskjørhet.

Medisiner som bremser prosessen har vært på markedet siden 1995, men ingen har hjulpet kroppen til å bygge opp benene igjen.

Mozon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer