Supergelé for sexlivet

En ny gelé skal erstatte sæddrepende krem. Den stopper ikke bare sædceller men også seksuelt smittsomme sykdommer. Og den er mer behagelig i bruk!

Supergelé for sexlivet

En ny gelé skal erstatte sæddrepende krem. Den stopper ikke bare sædceller men også seksuelt smittsomme sykdommer. Og den er mer behagelig i bruk!

Av Mattis Koppang

Et nytt prevensjonsmiddel er nå under grundig testing i USA. Man håper produktet, kjent som BufferGel, skal kunne revolusjonere prevensjonsmidler for kvinner på flere områder. Dette er en type sæd-drepende gelé som også skal hindre overføring av kjønnssykdommer. Dette er det første produkt av denne typen som nå skal testes klinisk av De nasjonale helseinstituttene i USA.

Geléen har blitt utviklet i samarbeid av forskere ved det berømte Johns Hopkins-universitetet og det private firmaet ReProtect LLC.

Spermdreper
Testen vil avgjøre om bruk av BufferGel sammen med et pessar vil være like effektivt som prevensjonsmiddel som det en standard sæddrepende krem sammen med et pessar er. Geléen påføres i vagina før samleiet på samme måte som sine krem-søstre, men en stor fordel er at det bl.a. ikke inneholder såpe og andre stoffer som ofte fører til irritasjon i vagina ved hyppig bruk.

Forskeren Richard Cone, en av utviklerne, forteller at middelet simpelthen forsterker syreholdigheten som naturlig finnes i vagina. Richard Cone er professor i biofysikk ved Johns Hopkins. Han sier videre at de naturlige syrene som allerede finnes i vagina i seg selv kan drepe spermier og bakterier som overfører seksuelle sykdommer og infeksjoner.

Sædvæsken nøytraliserer de vaginale syrene i flere timer og fører til at sædcellene kan forlate vagina og entre livmoren. Uheldigvis kan dette også føre til eventuelle bakterieinfeksjoner for den seksuelle partneren. Professor Cone sier at BufferGel vil hindre denne effekten rett og slett ved å drepe sperm og bakterier ved et meget hurtig syreangrep.

Uten skade
Kun å forsterke det naturlige syreinnholdet i vagina kan høres ut som en enkel sak, men det var flere utfordringer som måtte løses før man hadde et produkt som kan brukes.

Først og fremst skal geléen ikke bare drepe fremmede bakterier og sædceller, men den skal gjøre det uten å skade de vennlige bakteriene i en sunn vagina. Videre skal den ikke lukte eller smake vondt, eller flekke til sengetøyet. Men aller viktigst for utviklerne var at produktet ikke skulle irritere eller skade sensitive vaginavegger. Fortsatt ifølge professor Cone har produktet møtt disse standardene gjennom omfattende kliniske tester samt prøver på dyr.

Tusen kvinner fra 10 forskjellige steder i USA skal delta i de kommende testene. De må være i seksuelt aktive monogame forhold og med lav risiko for seksuelt overførbare sykdommer. De må også gå med på å ikke bruke noen andre former for prevensjonsmidler, og være villige til å risikere å bli gravide. Deltakerne skal bruke pessar sammen med BufferGel eller konvensjonell sæddrepende krem.

Forskerne er også i gang med å planlegge en større test for å prøve ut geléens evner til å hindre overføring av HIV og genital herpes. Det er planlagt at denne testen skal gjennomføres neste år i regi av De nasjonale helseinstituttenes program for HIV-forebyggelse.

mozon.no, 08.01.2002