Superbillig jomfrulån

Vår ferske undersøkelse viser store forskjeller på rentesatsen for førstehjemslån. Den billigste banken i undersøkelsen tilbyr en rente på 4,34 prosent. Det er bare 0,34 prosentpoeng over styringsrenten.

Norges Bank satte i midten av mars opp styringsrenten til 4,0 prosent. Det er 2,75 prosent mer enn bunnivået våren 2004, da styringsrenten var 1,75 prosent.

Selv om renten har økt ganske jevnt de siste tre årene, ser det ikke ut til at boligkjøperne er veldig bekymret for fremtidige renteøkninger. Boligmarkedet er fortsatt hett, spesielt i byene. I Oslo selges mange leiligheter til flere hundretusen kroner over takst.

Boligjomfru?

Illustrasjon: Per Ervland Foto: boligpenger-300
Illustrasjon: Per Ervland Foto: boligpenger-300 Vis mer

Superbillig jomfrulån

 1. Oversikt: Førstehjemslån

Er du i ferd med å kjøpe din første bolig, bør du undersøke hvilken bank
som gir deg det beste førstehjemslånet. Det er i hovedsak tre ting som avgjør hvor mye akkurat du får låne:

 • Inntekt og eventuelle eksisterende lån
 • Eventuell egenkapital
 • Hvilken sikkerhet du kan stille
 • Ønsker du deg egen leilighet? Et førstehjemslån hjelper deg å realisere drømmen.
  Ønsker du deg egen leilighet? Et førstehjemslån hjelper deg å realisere drømmen. Vis mer

  Det sier seg selv at jo større egenkapital du har, jo bedre lånebetingelser får du. Men du kan få førstehjemslån dersom du må låne 90 prosent av kjøpesummen, og noen banker strekker seg også til
  100 prosent. Det forutsetter imidlertid at du stiller sterkt når det gjelder inntekt og/eller sikkerhet.

  Billigste rente på 4,32 prosent

  Vår ferske oversikt over førstehjemslån viser at det billigste lånet fås hos Telespar, som gir deg en effektiv rente på 4,34 prosent på et lån på én million, når du låner 90 prosent av kjøpssummen. Det er bare 0.34 prosentpoeng mer enn styringsrenten, og derfor en gunstig rente for den som skal inn på boligmarkedet. Det er cirka 1,53 prosentpoeng mindre enn den dyreste i vår oversikt, Sparebanken Vest, som kan tilby en rente på 5,846 prosent.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Dersom du bare trenger å låne inntil 60 prosent av kjøpssummen, er billigste bank Klæbu Sparebank, som låner ut til en effektiv rente på 4,397 prosent, 0,968 prosentpoeng mindre enn Nordea, som kommer ut som dyreste bank i vår oversikt, med sin rente på 5,365 prosent.

  >>Se listen over førstehjemslånene

  Sammenligner vi rentesatsene på førstehjemslån med vanlige boliglån (MERK: tallene gjelder lån på inntil 80 prosent av kjøpssummen), finner vi at Statens Pensjonskasse kan tilby en effektiv rente på 4,151 prosent. For å få innvilget lån her, må man imidlertid være medlem av pensjonskassen. Glitnir kommer etter med en effektiv rente på 4,652 prosent. Denne banken foretrekker å låne ut til nordvestlendinger, men kan også gi lån til andre som skal kjøpe bolig i sentralt beliggende områder.

  >>Se boliglånsrentene her

  Skaff deg BSU-konto

  Uansett om du allerede har begynt å gå på visninger, eller om din første bolig er noe som fortsatt ligger noen år frem i tid, bør du vurdere å opprette en BSU-konto. De fleste banker krever nemlig at du har dette når du skal søke om førstehjemslån. Det spiller stort sett ingen rolle hvor mye du sparer på denne kontoen.

  Les mer om hvordan BSU fungerer i vår Miniguide til BSU.

  Sjekk flere

  Som det kommer frem av vår oversikt, er det store variasjoner på hva slags rente de forskjellige bankene gir deg. Du bør derfor hente inn tilbud fra flere banker før du bestemmer deg, slik at du får best mulig betingelser.