Superbæret som holder deg ung

Blåbær har lenge vært regnet som en av verdens sunneste matvarer. Men det var før forskerne analyserte acai-bærene fra Amazonas.

Glem blåbær på handlelisten neste gang du skal ut og handle, for nå er det et annet bær som gjelder. Acai-bæret har den ultimate sammensetningen av sunne ingredienser, og vil i tillegg gi deg mer energi, penere hud, øke sexlysten og øke sjansene for at du lever lenger, ifølge eksperter.

- Dette er også den viktigste matvaren som utsetter aldringsprosessen, sier dermatolog Dr. Nicholas Perricone til Times Online.

Ifølge ekspertene skal acai-bæret være dobbelt så effektivt som blåbær, siden de inneholder dobbel mengde av det antioksidative fargestoffet antocyanin. Disse antioksidantene har vist seg å kunne beskytte hjernen mot aldring, dempe smerter knyttet til leddgikt og hindre fortetning av blodårer.

Dreper frie radikaler
Antioksidanter er et fellesnavn på stoffer som har en nøytraliserende effekt på visse reaktive stoffer, såkalte frie radikaler, som kan gjøre skade på kroppens celler. Antioksidantene finner vi som regel i fargesterke frukt, bær og grønnsaker.

Stoffet som gir fargen i rødvin er et eksempel på antioksidanter. Men til sammenlikning inneholder Acai-bæret opptil 33 ganger så mye antioksidanter som røde vindruer.

Bæret vokser på spesielle palmer i regnskogene i Amazonas, og er kjent blant indianerne som ”livets tre”.

I likhet med olivenolje, inneholder acai-bæret også en perfekt balanse av essensielle fettsyrer, det vil si nyttige omega 3, 6 og 9 fettsyrer, som beskytter hjertet.

Kolesterolsenkende
Acai-bæret har også kolesterolsenkende fytosteroler, som blant annet finnes i margarin og yoghurt.

Omega-3 er viktig for kropp og sjel

Bæret er en av de få fruktene som kan skryte av å inneholde både vitamin C og E, en viktig kombinasjon når det gjelder å beskytte huden mot sollys og forurensning. I tillegg inneholder den verdifulle fibere, og er en god kilde til mineraler som kalsium, kalium, magnesium og jern.

Og smaken? Jo, en blanding av bjørnebær med en antydning av sjokolade.

Acai-bæret er allerede blitt svært populært i land som USA og Storbritannia, men siden bæret har en varighet på kun én dag, er det bare befolkingen i Amazonas som kan nyte den friske juicen fra acai-bæret. Resten av verden må nøye seg med frossent fruktkjøtt, som for eksempel kan brukes i smoothies. Acai finnes også i kapselform.

Les mer: Drikk deg sunn med smoothies

Til tross for den sjokoladeaktige smaken, gir en porsjon på 50 gram kun 45 kalorier og 1 gram fett.

Les også: Sunt med bær!

 
Først opprettet: 30.11.06
Sist endret: 17.04.07