Super-morfin kan fjerne smertene

Forskere har oppdaget et nytt stoff i kroppen som kan bli vår nye smertemedisin. Forsøk viser at stoffet er opptil seks ganger mer effektivt enn vanlig morfin.

Kan kroppen selv produsere en naturlig smerte-medisin som er bedre enn morfin? Det mener de franske forskerne som har oppdaget et helt nytt stoff i kroppen vår.

Oppdaget i spytt
Stoffet som har fått navnet "opiorfin" ble først oppdaget i forsøk på rotter. Deretter oppdaget forskerne opiorfin i spytt hos mennesker, og nå forsøker de å finne ut av hvilket organ i kroppen som produserer den effektive smertemedisinen.

Forsøk på rotter har vist at opiorfin er mellom tre og seks ganger så effektivt som morfin. Og siden stoffet produseres naturlig i kroppen, er det mulig at bruken også har færre farlige bieffekter enn plantebaserte opiater.

- Opiorfin er jo et naturlig stoff som blir raskt tatt opp og brukt i kroppen. Derfor kan effekten på kroppen også være mindre enn hos de nåværende smertemedisinene.

- Men først trenger vi enda mer forskning for å kunne svare på disse spørsmålene. Vi vet jo ikke en gang hvor i kroppen stoffet produseres, sier forskningsleder Catherine Rougeot ved Pasteur-instituttet i Paris til nyhetsmagasinet Forbes.

Hva er smerte? Svaret finner du hos Lommelegen:

Bare begynnelsen
- Oppdagelsen av opiorfin er muligens et svært viktig funn. Dette nye stoffet kan kanskje bli en viktig behandling mot smerter i mange forskjellige situasjoner, sier professor og anistesilege Max Kelz ved universitetet i Pennsylvania.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er derimot enig med de franske forskerne i at vi bare har sett begynnelsen på utviklingen av en helt ny medisin.

- Det gjenstår fortsatt mye for å finne ut av hvordan stoffet fungerer i kombinasjon med andre naturlige smertestillende stoff i kroppen. Men resultatene så langt er sannelig lovende, sier Kelz.

Han sikter blant annet til såkalte endorfiner som produseres naturlig i kroppen og motvirker følelser av stress eller smerte. Opiorfin ser derimot ut til å fungere på en annen måte og ha en mye sterkere effekt enn de velkjente endorfinene.

- Endorfiner har vært tilstede i forskningen en god stund nå, men de har relativt lite styrke og blir fort brutt ned i kroppen. Dette nye stoffet ser ut til å ha en mye sterkere effekt, samtidig som det åpner døren for liknende syntetiske produkter som påvirker andre reseptorer enn de vi hittil har vært opptatt av, sier smertespesialist Ed Ross ved Brigham and Women's Hospital i Boston i en kommentar til undersøkelsen.

Bruker du kroppens egen smertemedisin? Med hjelp av endorfiner kan du tenke deg frisk:

Rapporten fra de franske forskerne er publisert i siste utgave av fagmagasinet Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Mozon.no, 18.11.2006