Sunt med valnøtter

Skal du spise et fetende måltid? Da er det sunt med en neve valnøtter først.

En håndfull med valnøtter beskytter arteriene dine fra sjokket de får av et måltid fullt av fett. Dette skal være en av hovedgrunnene til at middelhavsdietten er så sunn.

Det er spanske forskere som sier dette.

Her kan du lese mer om valnøtter og andre nøtter.

Arteriene skades
For at hjertet skal fungere optimalt, må arteriene være friske og fleksible. Derfor kan fetende måltider være skadelige. Når du spiser et måltid med mye fett, får arteriene sjokk i en liten periode. Dette fører til at de stivner og reagerer dårligere på trening.

Hvis du spiser fet mat ofte, kan den regelmessige skaden føre til at arteriene blir ødelagt. Men dersom du spiser litt valnøtter før den fete maten, vil ikke fettet ha en like kraftig effekt på arteriene, mener de spanske forskerne.

Forskerne advarer derimot mot å tro at de sunne valnøttene dermed gir grønt lys for et kosthold med enda mer fett.

- Folk vil få feil beskjed hvis de tror at de kan fortsette å spise usunt fett hvis de spiser valnøtter til måltidet. I stedet bør de vurdere å gjøre valnøtter til en del av en sunn diett som begrenser mettet fett, sier forskningsleder Emilio Ros ved Hospital Clínico i Barcelona, ifølge WebMD.

Middelhavsdiett
Det deltok 24 personer i studien. Alle hadde normalt blodtrykk og ingen røyket. Røyking kan som kjent skade arteriene.

To uker før studiestart, begynte deltakerne på en streng middelhavsdiett. Dietten besto av lite fett og kjøtt, men mye fiber, frukt og grønnsaker.

Da studien startet, fikk de spise ost- og salamismørbrød på loff, fulgt av en liten porsjon normal yoghurt - altså ikke lett-yoghurt.

Halvparten av deltakerne fikk omtrent åtte nøtter i forbindelse med dette måltidet. Den andre halvparten fikk omtrent fem teskjeer med olivenolje i måltidet.

Etter en uke fikk deltakerne på nytt spise smørbrødet og yoghurten. Men denne gangen byttet de om på hvilken gruppe som fikk valnøtter og hvilken som fikk olivenolje.

Fikk nøtter
Deretter foretok forskerne tester på deltakerne. De viste at det fete måltidet hadde mindre effekt på blodkarene når deltakerne spiste valnøtter.

Forskerne tror grunnen kan være at valnøtter inneholder en fettsyre som minner om omega 3-fettsyrer.

California Walnut Commission har for øvrig delvis finansiert studien og har forsynt forskerne med nøtter.

Studien er publisert i Journal of the American College of Cardiology.

Nøtter er ikke bare bra for blodårene. Noen mener også at valnøtter gir økt fruktbarhet.

 

Mozon.no, 11.10.2006