Sunt fett har lett for å harskne, men det er fortsatt like sunt som fersk fisk. Foto: Colourbox.com
Sunt fett har lett for å harskne, men det er fortsatt like sunt som fersk fisk. Foto: Colourbox.comVis mer

Sunt med tunfisk på boks?

Er det et ok alternativ å spise fisken rett fra boksen? Ernæringseksperten har svaret.

Vi vet at fersk fisk er sunt og godt for hjertet, og at den forebygger kreft og beinskjørhet. I tillegg skal barna våre bli smartere av å spise fisk. Konsum av fet fisk kan også være gunstig for gravide samt for fosterets utvikling.

Det er sunt å spise fisk fire ganger i uken eller mer, og myndighetene anbefaler at vi spiser fet fisk til middag to ganger i uken.

Vi spiser mer fisk

Et stykke fersk laks eller tunfisk er godt dét, men tidsklemma kan ofte legge en stopper på slike deilige middager. Da kan varianten på boks være et enkelt alternativ.

Men hva med fisk på boks? Er tunfisk på boks og makrell i tomat like sunt som den ferske varianten, eller burde man holde seg unna boks-variantene?

Les også:
Kjøttlukt på boks
Denne hjelper deg til å få bedre spisevaner

Fettstoffene forandres
En nyåpnet boks med tunfisk ser langt ifra delikat ut, og i tillegg lukter det også litt harskt. Men innholdet er sunt nok, forsikrer en dansk ekspert.

- Det vil aldri være like sunt som ferskvare, fordi noen av de sunne fettstoffene endrer karakter. Men det er bare snakk om få forandringeri forhold til den ferske varen. Du får like mye av de sunne omega-3 fettsyrene, sier Karsten Olsen, som er lektor ved Insitut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet, og legger til at det er ikke noe i veien for å spise fisk på boks.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er bare én ulempe ved å spise fisk på boks, enten det er makrell i tomat, tunfisk eller tilsvarende.

Reagerer med luft

Ifølge Karsten Olsen vil fettet i boksen oksidere, altså reagere med luft, og det blir harskt. Da vil noen av den gode smaken i forhold til fersk fisk forsvinne, sier han ifølge den danske vitenskapsportalen Videnskab.dk.

- Selv om det lukter fisk, kjenner man lukten av litt gammel fisk. Det er fordi fettstoffene oksiderer. Man får særlig denne lukten i makrell i tomat. Men det er en naturlig reaksjon, og det er grunnen til at man har fiskeolje i kapsler, sier Olsen.

Nøtter harskner også

Han legger til:

- Det er likevel ikke noe problem å spise fisk på boks, eller frossen fisk, for den saks skyld.

Så det er ingen argumenter mot å spise fisk på boks, spør vitenskapsmagasinet?

- Nei, overhodet ikke, avslutter Olsen.

Dette bekreftes også i en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening:

- Fisk er sunt, godt for helsen og hører til i et allsidig kosthold. Selv om det har vært fokusert mye på betydningen av de marine omega-3-fettsyrene i fisken, så er fisk en god kilde for proteiner, flere vitaminer og mineraler. Vi kan få i oss fisk på andre måter enn gjennom å spise fisk til middag. Et godt alternativ er pålegg som sardiner, makrell i tomat eller tunfisk på boks. En skive daglig med slik pålegg erstatter et fiskemåltid i uken.

Fisk på boks

Spiser du fisk på boks? (Avsluttet)
Ja, det er kjempe godt. Jeg spiser det flere ganger i uken.(76%) 3077
Noen ganger. Jeg er ikke så veldig glad i det, men det går greit en gang i mellom.(18%) 712
Nei, æsj! All fisk på boks er ekkelt. (3%) 134
Jeg har alltid trodd at dette var usunt, men nå skal jeg begynne å spise mer av det.(3%) 107
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.