Sunt med Skybert

Dersom barnet ditt har en fantasivenn, trenger du ikke bekymre deg. Det er sunt.

Foto: Oslo Nye

Mange barn skaper en usynlig venn, som Albert Åbergs Skybert. Ofte må den usynlige vennen behandles likt som alle andre: Få mat, være med på tur og gi sine meninger.

For foreldre kan dette virke skremmende, men det er ingen grunn til engstelse. Det er helt normalt med en usynlig venn i barndommen.

God forestillingsevne
- Barn har en fantastisk forestillingsevne, sier Coleen Nolan til Mirror.co.uk.

Nolan svarer ukentlig på spørsmål fra foreldre i Mirror.

Hun sier videre at enebarn ofte trenger selskap og skaper selskapet selv.

Du som forelder trenger først gjøre noe når barnet misbruker fantasivennen. Hvis for eksempel barnet skylder på fantasivennen når det har gjort noe galt, kan du straffe både barnet og fantasivennen.

En tidligere studie gjort ved University of Oregon viser at barn i helt opp i skolealder har fantasivenner.

I 1997 gjorde forskerne en studie på 152 barn mellom tre og fire år og barnas foreldre. Det viste seg at 28 prosent av barna hadde lekt med en usynlig venn.

Oppfølgingsstudie
Tre år senere intervjuet de barna på nytt, for å finne ut hva som skjedde med fantasivennene. Blant de hundre barna som deltok i del to av studien, hadde 31 prosent en usynlig venn.

- Noen ganger tror folk at hvis barn, spesielt eldre barn, har en fantasivenn, betyr det at noe er galt - som at barnet er sjenert og ikke har noen ekte venner. Men egentlig er det ganske normalt å ha en fantasivenn, sier forskningsleder Marjorie Taylor ifølge Apa Online.

Hva slags vesen fantasifiguren er, varierer fra barn til barn. Ifølge Forskning.no var 52 prosent av fantasivennene i undersøkelsen fysiske gjenstander og 67 prosent var usynlige vesener, som mennesker og dyr.

Andre barn hadde mer kreative fantasivenner, som en liten elefant og en hundre år gammel soldatdokke.

Det er ikke bare Skybert som er sunt for barn. Harry Potter er også bra.

LES MER: Færre legebesøk med Harry Potter

 

Mozon, 1.2.2006