Sunt med nøtter

Nøtter inneholder flere gunstige næringsstoffer, som blant annet beskytter mot hjerte- og karsykdommer. Her er den store nøtteguiden:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har tidligere vist at 13 gram nøtter om dagen kan redusere risikoen for hjertesvikt med 30 prosent, skriver Daily Mail. Og det er takket være nøttens høye konsentrasjon av omega-3 fettsyrer.

Selv om nøtter har mange kalorier, hevder forskere at du ikke nødvendigvis vil legge på deg dersom du spiser mye nøtter. De ser at mennesker som spiser nøtter, spiser mindre alt i alt. De spiser nøtter som et lite mellommåltid og spiser dermed mindre til lunsj, hevder de.

Men husk at ikke alle nøtter er like sunne. Det kommer an på måten nøttene er produsert på. Noen nøtter har for eksempel store mengder med salt eller er ristet i honning.

For at nøttene skal ha en sunnhetsverdi bør du satse på usaltede, uristede og ferske nøtter. Lagre dem i kjøleskapet, for de har en tendens til å harskne i varmen, og i luft og lys.

Her får du vite mer om de fem vanligste nøttene:

Peanøtter
Dette er den vanligste nøtten og den vi spiser mest av. Mange anser den som en grønnsak, i samme kategori som bønner, erter og linser, framfor en nøtt. Peanøtter inneholder proteiner, niacin og vitamin E, B1 og B6. De er også rike på mineraler som kobber, sink og jern. I tillegg har de lav glykemisk indeks.

Ulempen med disse nøttene er at de har mye mettet fett, som øker risikoen for harskning. Peanøtter med skall har lett for å mugne og det kan være en av årsakene til at såpass mange har allergi mot peanøtter.

Peanøtter inneholder 560 kalorier per 100 gram.

Les også: Peanøtter som helsekost

Paranøtter
Paranøtter er rene mineralbomber og er en god kilde til energi. Idrettsutøvere og personer med et høyt aktivitetsnivå, kan ha god nytte av paranøtter. De er også rike på antioksidanten og det kreftbekjempende stoffet selen, som beskytter immunforsvaret og prostataen.

Ulempen med denne nøttetypen er at den har mange kalorier og inneholder mye mettet fett. Da er det høyere risiko for at den harskner, og dermed reduseres mengden med næringsstoffer.

Paranøtter inneholder 685 kalorier per 100 gram, så du bør holde deg til 2-3 om dagen, dersom du skal ned i vekt.

Valnøtter
Valnøtter gjør godt for hjernen og hjertet da de er fylt med omega-3, 6 og 9 fettsyrer, som man ellers finner mye av i fisk. I tillegg har studier vist at valnøtter kan senke kolesterolet. Det er fordi 75 prosent av fettet i nøtten er sunt en-umettet fett.

Ménet med denne nøtten er at når den kokes så mister den sin helsegevinst. Det beste er å spise den rå, eventuelt tilføre den så sent som mulig ved matlaging.

Valnøtter inneholder 700 kalorier per 100 gram.

Mandler
Av alle nøtter, er mandler den som er rikest på proteiner og kalsium. De inneholder også kobber, jern, sink, niacin, magnesium og vitamin B1, B2 og E. Hele 70 prosent av fettet i mandler er en-umettet.

Mandler inneholder også mye oljesyre, som er det stoffet i olivenolje som skal beskytte mot hjertesykdom.

Ulempen med mandler er at det er vanskelig for kroppen å fordøye de. Mandler, i sin naturlige form, kan gi fordøyelsesvansker. Det beste er å bløtlegge nøttene over natten, i melk eller vann, for å aktivere enzymer. Det vil gjøre at de smaker bedre og fordøyes lettere.

Mandler inneholder 556 kalorier per 100 gram.

Cashewnøtter
Cashewnøtter inneholder kalsium, magnesium, jern, folinsyre, vitamin E og omega-3 og 6 fettsyrer. De er dermed en god kilde til mineraler som er viktige for benhelsen og huden.

Baksiden med disse nøttene er at de kan være fetende, spesielt hvis de spises i sammenheng med kinesisk eller indisk mat, som ofte inneholder mye sukker og olje.

Cashewnøtter 583 kalorier per 100 gram.

Macadamianøtter
Disse nøttene har mange næringsstoffer, og inneholder en god balanse av omega-3, 6 og 9 fettsyrer som bidrar til å balansere hormonene i kroppen, forbedre nervefunksjon, hukommelse og konsentrasjonsevner. I tillegg forbedres kvaliteten på huden.

Ulempen er at disse nøttene har det høyeste innholdet av kalorier og kan i tillegg forstyrre fordøyelsen.

Macadamianøtter inneholder 741 kalorier per 100 gram.