Sunt å være gravid

Kommende mødre gjør en kraftig helse-omveltning når de blir gravide. To av tre stumper røyken, og tre av fire kvinner legger om kostholdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sunt å være gravid
Kommende mødre gjør en kraftig helse-omveltning når de blir gravide. To av tre stumper røyken, og tre av fire kvinner legger om kostholdet.

Det viser tall fra den landsomfattende Mor & barn-undersøkelsen. Over 40 sykehus i hele landet er med på å rekruttere gravide mødre til å delta i studien, og undersøkelsen har nå passert 20.000 deltakere, viser tall fra Folkehelseinstituttet i følge Bergens Tidende. Planen er å få med i alt 100.000 gravide kviner og deres partnere på undersøkelsen innen utgangen av 2005.

I undersøkelsen deltar mødre i alle aldre, fra godt under 20 til over 40 år. Gjennomsnittsalderen er litt over 29 år, og 3 av 4 mødre er mellom 25 og 34 år.

Nesten 40 prosent av mødrene er førstegangsfødende når de kommer med i undersøkelsen. 35 prosent har ett barn fra før, 20 prosent har to barn fra før og 5 prosent har tre barn eller mer.

Folkehelseinstittuet mener dette er det største løftet for mødre og barns helse noensinne i Norge.

Til nå vet man dette om Norges kommende mødre:
24 prosent oppgir at de var dagligrøykere før de ble gravide, men 2 av 3 stumpet røyken da de fikk vite at de skulle bli mødre. Andelen som kutter røyken er høyere hos mødre med høy utdanning.

* Nesten 3 av 4 mødre sier de har forandret kostholdet etter at de ble gravide. Litt over 20 prosent sier at de har gjort store forandringer i kostholdet.

* 3 av 10 mødre brukte ingen form for kosttilskudd før det ble gravide.

* 2 av 10 brukte brukte B-vitaminet folat før graviditeten.

Hovedhensikten med studien er å få mer kunnskap om årsaker til alvorlig sykdom og helseskade.

Folkehelseinstituttets eksperter tror forhold i svangerskapet og tidlig barnealder kan ha store konsekvenser for barnets helse senere i livet.

Mozon.no, 04.03.2003

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!