Sunt å ha sex alene

Mange unge lurer på om det er sunt å onanere og svaret må bli at dette alltid er sunt, så lenge en ikke setter eller legger seg til et sted hvor onaneringen forstyrrer andre. Det skriver lege og sexolog Esben E.P.Benestad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sunt å ha sex alene

Mange unge lurer på om det er sunt å onanere og svaret må bli at dette alltid er sunt, så lenge en ikke setter eller legger seg til et sted hvor onaneringen forstyrrer andre. Det skriver lege og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad.

Av Esben Esther Pirelli Benestad

Når en ikke har feber eller er syk på annen måte, vil lysten på sex gi seg til kjenne i kroppen. Kanskje var det noe en så, noe en hørte eller noe en tenkte på som satte lysten i gang, eller kanskje kom den fullstendig av seg selv. Seksualiteten trenger ofte ingen «oppmuntring» for å komme på banen.

Kan straffe seg

Det er godt å onanere, det er spennende og avslappende. Ta tiden til hjelp. Når en onanerer er det lurt å varme opp med å stryke seg selv over hele kroppen. Fint om en finner noen spesielle områder som det er særlig godt å berøre. Nå mener jeg ikke at det er galt å ta en rask stund på do. Svært mange unge menn gjør nettopp det, men saken er at dersom en trener seksualiteten sin inn på den måten, lærer en liksom kroppen til å gjøre det hele unna i en fei, og det, må jeg si, kan straffe seg siden.

Når en onanerer, tar en den seksuelle spenningen ut av kroppen og får en god avslapping i premie. En liten stund blir det også slik at en ikke sender tankene sine i alle andre retninger. Onani er noe som virkelig får en til å konsentrere seg om en ting, seg selv og den lysten og nytelsen en kjenner i kroppen.

Bra for gutter å tømme seg

For gutter er det faktisk også viktig å få tømt seg. Innenfor penis ligger en kjertel som heter prostata og noe som kalles sædblærer. Ettersom lysten på sex bygger seg opp i kroppen uansett, vil det også bli laget sædvæske, og denne liker å komme ut. Gutter kan rett og slett få vondt i prostata av å la være å få utløsning.

Jenter venter lenger

Jenter venter ofte for lenge med å finne ut av sin egen seksualitet. Noen venter på den «rette», og at denne rette liksom skal få det deilige til å skje. Det er ikke sunt, for på den måten har jenter ikke noe med seg når de en gang skal ha sex med noen andre enn seg selv.

Mange voksne kvinner tar igjen mye forsømt seksualitet og mye forsømt erfaring med egen kropp først når de er langt oppe i 30-årene. I mellomtiden har det gjerne utviklet seg ganske mye usunt i parforholdene deres.

Seksualitet en av kroppens «naturlige funksjoner», på linje med sult, tørste, søvn, vannlating og avføring. Dersom kroppen ikke får anledning til å nyte denne funksjonen, kan det bidra til utvikling av mye som ikke er sunt. Tenk også på all den nytelsen en har gått glipp av.

Redigert av Silje Stavik 24.04.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!