Te lages av blader og knopper fra teplanten Camellia sinensis. Alle varianter av te, slik som grønn, oolong eller sort, kommer fra denne arten, men bearbeides forskjellig. Foto: Colourbox
Te lages av blader og knopper fra teplanten Camellia sinensis. Alle varianter av te, slik som grønn, oolong eller sort, kommer fra denne arten, men bearbeides forskjellig. Foto: ColourboxVis mer

Sunnhet i en kopp

Te kan hjelpe mot dårlige mager, spedbarnskolikk og damebart. Sjekk te-guiden!

Etter vann, er te den mest konsumerte drikken i verden. Men til nå har ikke nordmenn bidratt så alt for mye til den statistikken. Ifølge artoftaste.no blir det årlig kun kjøpt inn ca. 0,2 kilo te per norske husholdning, mot 5,3 kilo kaffe.

Les også: Te mot damebart

Men et økende antall tebarer – og butikker, både i Norge og Vesten for øvrig, tyder på at dette er i ferd med å snu seg. Skal du være trendy i dag skal du nemlig bytte ut kaffe latte med te latte.

- Det er fordi flere tenker på helsen sin, sier daglig leder for tesiden.no, Sissel Hertzberg, til tb.no.

- Hvit te har meget høye verdier av antioksidanter og svært lite koffein. Teen har en deilig, lett, rund og litt blomsteraktig smak, ofte med en naturlig søtlig karakter.

Den lille te-guiden

Grønn te: Dette er den opprinnelige teen, og den kommer fra bladene til busken Camellia sinensis, som også sort og hvit te lages av. I motsetning til sort te, gjennomgår grønn te ingen fermenteringsprosess (gjæringsprosess). De nyplukkede bladene blir tørket og ristet for å stoppe fermenteringen. Dermed bevares alle vitaminer og antioksidanter.

Forskere ved Kansas University hevder at antioksidantene i grønn te er 100 ganger mer effektiv enn C-vitaminer og 25 ganger mer effektiv enn E-vitaminer.

Grønn te inneholder også polyfenoler, som har vist seg å være svært gode mot utvikling av hjertesykdom og kreft, samt vitamin E som er bra for huden og som hjelper mot høyt blodtrykk.

En engelsk undersøkelse viser at risikoen for hjerteinfarkt reduseres betydelig dersom man drikker tre kopper te om dagen.

Andre undersøkelser har konkludert med at grønn te forbedrer konsentrasjonsevnen, at den forhindrer karies og styrker hjertet og dets kretsløp.

Hvit te: Dette er teens svar på Rolls Royce (om det er mulig å dra den sammenligningen) og produseres kun i små mengder. Ifølge legenden, plukkes teen tidlig på våren av hvitkledde jomfruer som bruker sakser av gull.

Hvit te er den teen som er minst behandlet, noe som betyr at alle vitaminer og bioaktive stoffer bevares. Frisk hvit te har derfor svært høye verdier av polyfenol-antioksidanter av – omtrent tre ganger så høyt som i de fleste grønne te-sorter. Det vil si at både hvit og grønn te inneholder høyvirksomme antioksidanter som uskadeliggjør de frie radikaler, slik at immunforsvaret vårt styrkes.

Kineserne bruker hvit te til å redusere kroppstemperaturen, forbygge opphopning av væske og stimulere tarmsystemet. Selv kosmetikkindustrien har fått øynene opp for teen og benytter den ofte i ulike kremer.
Hvit te kan gjerne drikkes i forbindelse med, eller umiddelbart etter, et måltid ettersom den sies å skulle være godt for magen.

Sort te: Det er behandlingen etter innhøstingen, som avgjør om bladene fra Camellia Sinensis blir til grønn, sort, hvit eller oolong te. Den sorte er en såkalt fullsyrnet te, noe som betyr at teen er bearbeidet i flere omganger.

Selv om sort te inneholder færre antioksidanter enn grønn og hvit te, har også denne teen en helsegevinst. Ifølge teguiden skal koffeinen virke mildt stimulerende på hjerte og kretsløp, slik at risikoen for åreforkalkning er mindre. Konsentrasjonsevnen og smaks- og luktesans skjerpes etter inntak av sort te. Amerikanske forskere har også bevist at fem kopper sort te hver dag gir enda bedre effekt på immunforsvaret enn tilsvarende mengde kaffe, som er kjent for sitt høye innhold av antioksidanter.

Les også: Kaffe krymper puppene

Urte-te: Blomster- og urte-teer inneholder ikke de omtalte bladene fra teplanten Camellia Sinensis, og har, selv om de drikkes som te, faktisk ingenting med te å gjøre.

Urte-te kalles også tisanes, som betyr legedrikk på fransk. Antageligvis har veldig mange urte-teer røtter tilbake til klostrenes urtehager, hvor munker og nonner dyrket disse plantene, som erfaringsmessig har en lindrende og helsebringende effekt. I dag diskuterer både legevitenskapen og helsebransjen med stort engasjement urtenes virkning.

Den mest kjente urte-teen er nok kamillete, som består av tørkede kamilleblomster. Teen skal være svakt beroligende og kan brukes som søvndyssende middel. Peppermynte-te kan hjelpe mot hodepine, kvalme, dårlige ånde, søvnløshet og irritabel tykktarm. Ifølge BBC News mener tyrkiske forskere at to kopper peppermynte-te om dagen også hjelper mot unormal hårvekst.

Sitronmelisse er fin basis for te som hjelper mot søvnløshet og migrene. Vil du lage en te som er vanndrivende og som også kan hjelpe hvis du har blærekatarr, skal du bruke kjerringrokk.

Oloong-te: Oloong betyr "svart drage" på kinesisk. Teen er en mellomting mellom grønn og sort te, og kalles av den grunn halvfermentert. Når teen er plukket, legges bladene i sollys for å visne, før de deretter blir ristet lett slik at bladhjørnene knuser. Teen produseres hovedsakelig i Kina og Taiwan.

Ifølge det danske teråd skal teen være god for fordøyelsen, og dens lette og friske smak gjør at den passer godt sammen med all slags mat.
Forsøk utført på overvektige mus har dessuten vist, at stoffer i Oolong te kan ha en slankende effekt, ettersom den setter i gang forbrenningen.

Rooibos: Navnet er nederlandsk og betyr rød busk. Rooibos stammer ikke fra en tebusk, men fra busk med navnet Aspalathus Linearis, som gror i Sør-Afrika. Rooibos er altså ikke en "ekte" te, men en urtete fremstilt av tørre blader og kvister.

Rooibos-bladene blir fermentert (gjæret) på noenlunde samme måte som sort te. Oksideringen fremkaller bladenes karakteristiske rødbrune farge og utvikler de egenskapene som teen tilskrives, men rooibos finnes også i en grønn utgave som ikke er oksidert.

Med hele 37 ulike mineraler, vitaminer og antioksidanter er rooibos helsefremmende på lik linje med grønn og hvit te. I Japan kalles den derfor for "Livets te".
Rooibos inneholder verken koffein eller garvesyre, og kan derfor nytes både tidlig og sent og kan i tillegg serveres barn. Dens søte smak har gjort den svært populær blant de minste.
Teen har dessuten vist å ha god effekt på spedbarnskolikk, og kan hjelpe mot plager i fordøyelsessystemet. Rooibos kan også brukes mot allergier som høysnue, eksem og astma.

Jasmin te: I nesten tusen år har Jasmin te vært kinesernes nasjonaldrikk. Før tørkeprosessen settes i gang legges det jasminblomster mellom lagene, og det er hemmeligheten bak den ferdige teens lette og delikate aroma og smak. Selve teen kan være både en ren grønn te eller en oolong te.

Les også: Kaffe hjelper på førsteinntrykket

Te lages av blader og knopper fra teplanten Camellia sinensis. Alle varianter av te, slik som grønn, oolong eller sort, kommer fra denne arten, men bearbeides forskjellig. Foto: Colourbox
Te lages av blader og knopper fra teplanten Camellia sinensis. Alle varianter av te, slik som grønn, oolong eller sort, kommer fra denne arten, men bearbeides forskjellig. Foto: Colourbox Vis mer

Chai te: er en klassisk indisk drikk, som der faktisk konkurrerer med kaffe latte i popularitet. Teen er kremaktig, krydret og søt, men oppskriften varierer fra region til region.

Chai-teen har sterke tradisjoner innen naturmedisinen, der kombinasjonen av krydder, urter og te ble benyttet for å fremme en god helse. En kopp Chai skal ha en avslappende effekt og være godt for urolige mager.

Chai brygges som regel av en naturlig indisk sort te blandet med kardemomme, kanel, ingefær, nelliker og andre aromasterke kryddersorter. Teen varmes med melk og søtes med sukker heller honning.

Kilder: Tehagen.no, alternativ.no, urteguiden.no, www.rolv.no, fri.dk, life.no, wikipedia.no.