Sunnhet bør friste

Overdose av informasjon og feil markedsføring er noen av grunnene til at vi ikke er sunnere. Det mente fire paneldeltakere ved Coops matkonferanse forrige uke.

Publisert
Sist oppdatert

I en ny undersøkelse gjennomført av Opinion for Coop, kommer det frem at nordmenn spiser lite frukt og grønnsaker, selv om vi vet hva som er sunt.

Etter at studien ble presentert forrige uke, ble det arrangert en paneldebatt for å diskutere hva som skal til for å skape endring i folks matvaner.

Deltakerne var Kristin Krohn Devold, generalsekretær i Den norske turforening, Haakon E. Meyer, leder i nasjonalt råd for ernæring, Wenche Frølich, professor i mat- og ernæringsvitenskap ved universitetet i Stavanger og Turid Jødahl, næringspolitisk sjef i Cook NKL BA.

Lystaspektet
Krohn Devold tror den moraliserende pekefingeren ødelegger for lysten på sunn mat.

- Vi er informert i senk. Det blir lagt for lite vekt på lystaspektet. Det vi trenger er handling. Det må friste folk, da vil vi få resultater, sa hun i debatten.

Det holder ikke å fortelle barn at det er sunt å spise sunt.

- Vi får ikke barn til å spise sunt ved å fortelle om hjerte- og karsykdommer. De må gjøre det fordi det er morsomt. La sunn mat følge med morsomme ting, sier hun.

Meyers ideal er at barn og unge skal vokse opp uten å tenke på at sunn mat er sunt. Det skal i stedet være naturlig å spise sunn mat. Han mener også at frukt og grønt bør bli billigere. Han reagerer på at mye usunn mat har halv moms.

- Fjern all moms på frukt og grønt og ha full moms på usunn mat. Hvorfor skal det være billigere å kjøpe sjokolade enn en lyspære? sier han.

Frølich tror presentasjonen og markedsføringen av matvarer spiller inn på folks holdninger.

- Ifølge reklamene kan vi drikke leskedrikker for å bli lykkelige og melk for å bli sunne. Det er klart at unge vil bli lykkelige, sier hun.

Hun påpeker at lysten på sunn mat må komme hjemmefra. Ungdom som ikke er vant til å spise frukt og grønt, kommer heller ikke til å gjøre det når de flytter for seg selv.

Forbrenner for lite
Undersøkelsen fra Coop viser at tidsklemma er vår største unnskyldning til å droppe sunn mat. Det kan ikke Frølich forstå.

- Det er sunnere å lage mat det tar kort tid å lage. Vitaminene forsvinner ved å varmebehandle for mye. Jeg vet ikke hvorfor folk tror det tar så lang tid, sier hun.

Ifølge Meyer bør vi ikke være for negative.

- Helsesituasjonen i Norge er god, så vi bør ikke bruke for mye svartmaling, sier han.

Men overdrevent positive trenger vi heller ikke være. Mens vi tidligere forbrente mer enn vi spiste, er det nå motsatt: Vi spiser mer enn vi forbrenner. Og det er hverdagslivet som er verst. Byene er fulle av rulletrapper og heiser og vi bruker mail fremfor å gå til fax-maskinen.

Sunnhet er viktigst
Krohn Devold synes at det største problemet er at vi sitter for mye stille.

- Det hjelper ikke å spise sunnere hvis vi bare sitter stille. Vi må flytte på kroppen for egen maskin. Bruk for eksempel skritteller. Da blir du litt mer ivrig. Gå til jobb eller gå av på en holdeplass før. Arranger konkurranser på jobb, foreslår hun.

Jødahl innser at dyre norske matvarer også påvirker vanene våre.

- Forbrukeren er opptatt av pris. Jeg skulle ønske det ikke var det, men sånn er verden, sier hun.

Paneldeltakerne er lei av det evige slankepresset.

- Det er bedre med lubne som rører på seg, enn streker som sitter stille. Fokuser på det sunne fremfor slankingen, sier Frølich.

 

Mozon.no. 02.10.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer