Sunnere fristelser for kakemons

Er du en kakemons? Du trenger ikke leve usunt for det! Her får du tips og oppskrifter.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren er tid for hyggelige treff og mye god mat. Er du blant dem som elsker kaker, men som får dårlig samvittighet av å spise ”litt for mye” av det søte? Da bør du lese videre. Det er nemlig mulig å lage gode, saftige og samtidig sunnere kaker.

Her er ernæringsfysiolog Gunn Helene Arskys tips:

Bløtkake:
Kjøp en bunn og dynk den med appelsinjuice, som gir vitamin C og antioksidanter. Fyll den med skivede jordbær, som gir antioksidanter, vitamin C og jern, og vaniljekesam, som gir protein og kalsium. Topp med jordbær i pent mønster, dryss lett med melis og pynt med sitronmelisse.

Bare MÅ du ha sjokolade? Hiver du innpå sylteagurker? Du trenger ikke være gravid for å kjenne suget etter spesifikke matvarer:

Mørdeigskaker:
Finn en oppskrift på enkle småkaker av mel, sukker og smør, eventuelt med egg også. Bak som oppskriften sier. Server med eksotisk fruktsalat av papaya (gir antioksidanter), melon (lite karbohydrater til frukt å være), appelsinbåter (som gir folat, vitamin C, fiber) og valnøtter (som gir omega-3, fiber). Ved siden av kan du bruke melonyoghurt som saus. Den inneholder kalsium og protein.

Eller hva med en fruktpizza?
Lag pizzadeig med ørlite sukker og kardemomme i. Kjevle til rund leiv. Pensle med soyaolje på kantene, fordel skivede epler eller pærer (begge inneholder fiber og litt vitaminer) over bunnen, dryss på rosiner (rask energi) og strø kanel (blodsukkerbalanserende) over. Stekes som vanlig pizza. Smaker deilig med vaniljeis - gjerne lettis.

Les også: Slik blir pizza ja-mat:

- Spis med måte uansett

- Kaker blir aldri sunne, men det går an å lage dem mindre kaloririke og likevel saftige og gode, sier kostholdsveileder Jeanette Roede.

Men husk at masse kake ikke er sunt, selv om den er magrere enn vanlig, minner Roede om.

- Spiser du masse fordi du vet kaken inneholder mindre fett og/eller sukker enn vanlig, så går vinninga fort opp i spinninga.

Her er hennes tips:

* Ofte kan du bare kutte ned på sukker og fett når du baker. Prøv for eksempel lettgele i ostekaker, da sparer du masse med en gang. Du må bare prøve deg frem, .Litt må du jo ha.

* Erstatt smør eller olje med annen væske i deigen, for eksempel boller med kesam og kaker med kesam eller cottage cheese.

* Marengskaker er en kakesort som gir mye søtfølelse, men som ikke har så mye kalorier. Det er riktignok mye sukker, men ikke fett i marengskakene. De er luftige og man føler at man får mer enn man egentlig gjør. Men kutt ned på sukkeret i oppskriften!

Blir det mye annen god mat i sommer?Les også: Sunt og saftig på grillen:

- Oppskrifter

Her får du to av Jeanette Roedes oppskrifter på litt sunnere kaker:

Lillians ostekake
Ca. 16 stykker

Dette trenger du:
130 g Kornmo kjeks
100 g lettmargarin

Ostefyll:
1 pose bringebærgelé
3,5 dl vann
200 g magerost, 7 %, naturell
100 g melis (1,5 dl)
1 ts vaniljesukker
3 dl Kesam, 8 %
1 boks Viking melk, 8 %

Slik gjør du:
1. Knus havrekjeks og bland smulene med margarin. Trykk deigen ut i en rund kakeform, 24 cm i diameter, og sett den i fryseren.
2. Kok opp vann i en kjele. Trekk kjelen av platen og tilsett gelépulver. Rør godt til pulveret er oppløst. Avkjøl.
3. Bland ost, melis, vaniljesukker, litt Viking melk og Kesam i en bolle eller kjøkkenmaskin.
4. Spe med litt Viking melk og pisk godt til blandingen begynner å tykne. Hell i den avkjølte geléen i en tynn stråle, og rør godt.
5. Hell blandingen over den avkjølte kjeksbunnen, og sett formen i kjøleskapet. La kaken stå i kjøleskapet til den er stiv, ca. 3 timer. Pynt gjerne med friske eller rørte bringebær, eller andre bær du har tilgjengelig.

Per stk: 150 kcal
Per 100 g: 180 kcal

Banankake med valnøtter og fiken
Ca. 20 stykker

Dette trenger du:
50 g fiken
50 g valnøtter
2 store modne bananer
100 g margarin
1 dl sukker
2 egg
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 ts kanel

Slik gjør du:
1. Hakk fiken og valnøtter grovt og mos bananene.
2. Rør margarin og sukker hvitt og tilsett eggene, ett om gangen. Rør deretter inn bananmosen. Bland mel, bakepulver, vaniljesukker og kanel, og vend det tørre inn i røren. Tilsett hakkede fiken og valnøtter.
3. Hell røren i en smurt brødform strødd med mel, og stek kaken midt i ovnen på 175 °C i 40 minutter.

Per kakestykke (40 g): 125 kcal

Blir det mye annen god mat i sommer?Lørdagskosen trenger ikke bli den reneste sukkerbomben. Les mer:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!