Sunne barn med Byssanlull

Barn på sykehus blir raskere friske med vuggesanger.

Hvem har vel glemt tiden da de ble dysset i søvn av "Byssa, byssa barnet", "Sov Dukkelise" eller "So ro lillemann"? Nå viser det seg at vuggesangene kan hjelpe til med å behandle medisinske lidelser, som leukemi og bevegelsessmerter.

Mindre stress
Formålet med musikkterapi er å få vekk det stresset barnet opplever på sykehuset, med bråkete maskiner og sterkt lys.

En nylig utført studie viser at barn som ble sunget for etter en operasjon, var friskere etter fire uker enn barn som ikke ble sunget for. Også rytmisk prat var bra for dem.

Selv om foreldrenes sang er viktig, kan også innspilt musikk også være en god stimulans. Men musikken du spiller kan ikke være hva som helst. "Du har to øyne" bør for eksempel ikke byttes ut "Eye of the tiger". Med andre ord bør ikke rock, metal eller annen musikk med raske rytmer og stort arrangement spilles for barna. Det vil bare øke hjerterytmen deres. Selv Mozarts største komposisjoner bør holdes unna den lille.

- Kriteriene for musikken er at dets parameter er beroligende og som en vuggesang - rolig, mild, behagelig og repeterende, sier Helen Shoemark, musikkterapeut med Royal Children’s Hospital i Melbourne, til The Australian.

 

Mozon.no, 27.08.2005