Sunne bakterier til eldre

Mageproblemer hos eldre kan forebygges med et enkelt tilskudd. Det mener legene som tror på sunne bakterier mot magetrøbbel.

- Forskningen på probiotika har til nå resultert i over 80 studier som viser positive resultater mot mageproblemer som diaré, irritabel tarm-syndrom og magetrøbbel etter bruk av antibiotika.

- Disse bakteriene er til stor nytte for de fleste for å forebygge problemer som matforgiftninger og E-coli. Men de vil være til enda større nytte for mange eldre mennesker, sier professor Glenn Gibson ved Reading University til BBC News.

Påstanden kom på en konferanse om probiotika i London denne uken.

Sunne bakterier
Probiotika er en samlebetegnelse på en type bakterier som finnes naturlig i tarmsystemet og som sørger for at fordøyelsen fungerer som den skal. Angrep fra sykdomsfremkallende bakterier eller bruk av antibiotika kan redusere effekten av de "snille" bakteriene og føre til forskjellige mageplager og sykdommer.

Mange tilhengerne av probiotika mener også at bakteriene kan motvirke plager som allergi og astma, og forebygge mot irritabel tarm-syndrom som rammer omtrent åtte prosent av den voksne befolkningen i Norge.

- En sunn tarmflora er viktig for alle. Og spesielt når du har vært gjennom store belastninger som diaré, operasjoner eller antibiotikabruk, er det klokt å gjenopprette en god tarmfunksjon raskt. Dette er et viktig område som er undervurdert i norsk medisin, mener lege og alternativmedisiner Bernt Rognlien.

Han forteller at de sunne melkesyrebakteriene ikke bare bidrar til en velfungerende fordøyelse. Bakteriene beskytter også den sårbare celleveggen i tarmene slik at vi blir mer motstandsdyktige mot infeksjoner og immunreaksjoner på forskjellige matvarer.

- Mange eldre blir behandlet med antibiotika på sykehus, uten at de får tilført probiotika som kan rette opp antibiotikaens angrep på tarmbakteriene. Gjenopprettelse av bakteriefloraen i tarmene kan sammenliknes med hvordan vi bør behandle sår i huden slik at de gror bedre, sier Rognlien til Mozon.

Bakterier i maten
Probiotika finnes i flere slags produkter du kan kjøpe i en helsekostforretning eller på apotek. Bakteriene opptrer naturlig i flere typer meieriprodukter som yoghurt, syrnet melk og ost. Noen meieriprodukter som Biola og Cultura er også tilsatt sunne bakterier av typen Lactobacillus rhamnosus GG, også kjent som LGG.

- I Norge finnes det flere slags probiotika-produkter av høy kvalitet. I meieriproduktene finner du probiotika blant annet i yoghurt eller kefir, mens Biola-produktene som inneholder LGG-bakteriene, kanskje er aller mest effektive, sier Rognlien.

 

Mozon.no, 09.08.2006