Sunn munn?

Finn ut om du tar god nok vare på tennene og tannkjøttet ditt.

Et par omganger med tannbørsten hver dag, noen kjappe drag med tanntråden, og en sjelden visitt med munnskyllevann - er det godt nok for tannhelsen din?

En sunn munn er for viktig til å ta som en selvfølge. Men hva er en sunn munn?
Det starter med å ha sunne tenner og tannkjøtt, men tannhelse handler også om å ha en munn uten smerter eller andre problemer som kan fortyrre munnen i dens mange daglige funksjoner. Smerter i munnen, tennene, tannkjøttet eller tungen kan gjøre spising, svelging og snakking vanskelig.

Test deg her

WebMD har utviklet en test, der du i løpet av et par minutter kan finne ut om tannhygienerutinen din holder mål. Her svarer du på noen flervalgsspørsmål, og få en personlig vurdering av hvordan det står til i munnen din, og hvordan du kan forbedre rutinene dine.

Les også: Har du dårligst tenner?

Oftere til tannlegen

Det er lett å ta en frisk munn for gitt - helt til man får tannverk eller sårt tannkjøtt. Heldigvis kan hull og tannkjøttsykdommer hos voksne unngås hvis vi tar godt vare på tennene og tannkjøttet, og beskytter dem mot den største fienden, nemlig plakk.

Selv om tannråte eller tannkjøttbetennelsen er i emning, kan problemene reverseres hvis du går til tannlegen på et tidlig stadium. Slik kan du unngå mer smertefulle problemer eller tanntrekking.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnleggende hygiene

Ekspertenes råd er klare:

 • Hold plakk i sjakk. Sitter plakken lenge vil den lage mer trøbbel.
 • Puss tennene nøye to ganger om dagen, med fluortannpasta. Puss helst rett før du går og legger deg. Spyttdannelsen er lavere om natten, så det er smart å gå til plakkangrep før du drar dyna over deg.
 • Bruk tanntråd en gang hver dag for å fjerne plakk og matrester mellom tennene og under tannkjøttranden.
 • Spis sunt og balanser, med mye frukt og grønt, og unngå søte mellommåltider.
 • Drikk vann gjennom hele dagen, og unngå brus.
 • Rens munnen med munnskyllevann for å forhindre plakk, tannkjøttbetennelse og dårlig åne.
 • Dra til tannlegen regelmessig, for å sjekke tennene og ta en profesjonell rengjøring.
 • Les også: Puss tennene før frokost

  Pass på hjertet

  Men å miste en tann er ikke det verste resultatet av dårlig munnhygiene. Forskning har vist at det finnes en link mellom tannkjøttsykdommer og hjertesykdom. Det er enda uklart hvordan. På den andre siden kan sykdommer føre til dårlig tannhelse - diabetikere bør foreksempel passe ekstra godt på tennene sine, de har større sjanse for å utvikle tannkjøttsykdommen periodontitt.