<b>Økologiske basisvarer:</b> For eksempel er økologiske  meieriprodukter både billigere og langt bedre i utvalg om du handler i Sverige. Foto: Colourbox.com
Økologiske basisvarer: For eksempel er økologiske meieriprodukter både billigere og langt bedre i utvalg om du handler i Sverige. Foto: Colourbox.comVis mer

Sunn mat er billigere i Sverige

Det er ikke bare moroa du bør kjøpe over grensen.

Det er ikke bare alkohol, møbler og biler du kan handle billigere i Sverige (spesielt når kronekursen er gunstig). En undersøkelse fra Forbrukerrapporten viser at det også er mye å hente for deg som sverger til økologisk mat.

Men merk: Det er ikke alt som er billigere over grensen!

Større forskjeller i Norge

Forbrukerrapporten har handlet en kurv med vanlige matvarer (pdf-tabell), både økologiske og ikke økologiske. De finner at i Norge må du ut med 45 prosent mer for å handle økologisk, mens svenskene slipper med et påslag på 15 prosent.

– Forbrukerrådet mener det er uholdbart at prisforskjellen mellom økologisk og vanlig mat er så stor i Norge. Vi frykter at dette er en overprising som hindrer norske forbrukere i å kjøpe økologiske varer. Dessuten hindrer det utviklingen av nye økologiske varer, sier Gro Tvedt Anderssen som er ansvarlig for dagligvaremarkedet hos Forbrukerrådet.

I Sverige koster basismat av økologisk type omkring ti prosent mer enn tilsvarende mat fra øvrig landbruk. Men ofte kan prisene være nær de samme, for eksempel når det gjelder melk. I Norge koster økologisk melk, yoghurt og ost mellom 23 og 41 prosent ekstra, skriver Forbrukerrapporten.

Les også: Spis sunt uten å bli blakk

Store prisforskjeller

Totalt endte Forbrukerrapportens økomat-handlekurv, som inneholdt poteter, fullkorn-spagetti, cherrytomater, gulrøtter, smør, fusillipasta, yoghurt, egg, melk og hvitost, på 344,05 kroner i Sverige, mens tilsvarende i Norge endte på 603,73 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du opptatt av økologisk mat, bør du altså tenke på dette om du handler i Sverige. Utvalget er langt større, og prisene langt lavere. Med kursforskjellen i tillegg, kan du handle langt mer økomat for pengene enn du får i Norge.

Undersøkelsen fra Forbrukerrapporten ble gjort høsten 2009.

Les også: Økologisk mat - dette bør du kjøpe, og dette kan du droppe

At økologisk mat koster mye i Norge er forøvrig ikke nytt. Også i 2001 viste en undersøkelse gjennomført av DinSide at økologisk mat kostet skjorta. 50 prosent dyrere enn annen mat viste våre tall den gangen.