Sunn livsstil gir sunne tenner

Gode treningsvaner og sunt kosthold er også bra for tannhelsen din, viser ny forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Et sunt liv med mosjon og godt kosthold øker mulighetene for å nå alderdommen med egne tenner i behold.

Det viser en amerikansk undersøkelse som har sett på tannhelsen til over 12.000 pasienter i en større helseundersøkelse. Forskerne mener at et sunt liv kan redusere risikoen for tannkjøttsbetennelser med 40 prosent, skriver Health Day News.

Færre betennelser
Undersøkelsen viser at mosjon ser ut til å bekjempe betennelser i hele kroppen, mens riktig mat kan hjelpe immunforsvaret mot tannkjøtt-sykdommen periodontitt. En sunn livsstil ser også ut til å redusere mengden plakk i munnhulen som kan bidra til sykdommen.

Rapporten fra forskerne ved Case Western Reserve University er publisert i fagtidsskriftet Journal of Periodontology.

Mister tennene
Årsaken til periodontitt er den vanlige bakteriefloraen i munnhulen og bakteriebelegget, eller plakk som finnes på tennene. Sykdommen gir ingen tydelige symptomer og rammer svært sjeldent mennesker under 30 år.

Omtrent 5 - 10 prosent av befolkningen vil utvikle tannkjøttsbetennelsen som kan føre til at tennene forandrer stilling eller faller ut. I noen tilfeller kan slike betennelser føre til at man mister alle tennene i munnen.

 

Mozon.no, 06.09.2005

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer