Sunn helse og skiftarbeid

Jobber du til uregelmessige tider av døgnet? Det kan for mange bety lite søvn og dårlig kosthold. Slik opprettholder du en god helse som skiftarbeider.

Ifølge LO jobber 640.000 nordmenn utenom ordinær arbeidstid.

For mange betyr dette lite og dårlig søvn og uregelmessige måltider. Forskning viser at mennesker i skiftarbeid har høyere risiko for hjerte- og karsykdommer enn andre.

En ny japansk studie viser at risikoen for prostatakreft kan øke hos de som jobber med varierende skift over tid.

Så hvordan opprettholde en god helse som skiftarbeider?

- Mine råd er å følge, så langt det er mulig for skiftarbeidere, det vi kaller vanlige søvnhygieniske regler. For skiftarbeidere er det viktig å prioritere søvn. Snakk med familie, venner og arbeidsgiver om at dette er viktig. Be også om at arbeidsgiver setter seg inn i gode skiftordninger, sier førsteamanuensis Alvhild Alette Bjørkum ved Høgskolen i Bergen. Hun forsker på søvn, søvnmangel og skiftarbeid.

Kronisk søvnmangel er ugunstig helsemessig, påvirker sikkerhet, produksjonsevne og hukommelse i tillegg til humøret.

- Du kan be familien din og venner om å ta hensyn ved støyende husarbeid eller andre aktiviteter, og for eksempel benytte hodetelefoner både fra radio, musikkanlegg og TV. Du kan også bruke behagelige øreplugger. Trekk ut telefonledningen på soverommet, og slå av mobiltelefonen. Sett av tid til å sove selv om det er dagtid. Benytt et helt mørkt, stille og kjølig soverom, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørkum anbefaler også å gå til sengs snarest mulig etter du har kommet hjem fra nattskift og ikke gjør arbeid som aktiverer deg.

- Forebered deg ved å unngå mye lys på veien hjem, eventuelt benytt godt dekkende solbriller for å unngå å aktivere den interne aktivitetsrytmen og den biologiske klokken.

Det er også flere kostholdsmessige hensyn som bør taes.

Unngå koffein
- Unngå kaffe eller andre koffeinholdige drikker som Red Bull på slutten av skiftet. Tidligere på vakten kan en benytte koffein, men husk våkeneffekten av koffein kan vare lenge da halveringstiden er fra tre til syv timer, sier Bjørkum.

I tillegg anbefaler hun å prøve å være uthvilt og ikke ha søvnunderskudd før et nattskift.

Og styr unna alkoholen.

- Vær forsiktig med alkohol. Selv om det kan føles avslappende forstyrrer alkohol søvnen og gir både redusert søvnkvalitet, og for mange søvnkvantitet eller mengde.

Bjørkum anbefaler også at trening bør foregå minst tre-fire timer før sengetid, da det gjør deg aktivert og kroppstemperaturen øker - noe som er ugunstig for søvnen.

- Selvsagt er trening gunstig, men den bør foregå etter søvnperioden din. Spis lett før sengetid. Ikke gå til sengs for mett, men heller ikke sulten, sier hun.

Til slutt sier Bjørkum at kronisk bruk av sovemedisin bør unngås.

- Mange er skeptiske til fast bruk av melatonin som regulerer døgnrytmen, og stimulerende stoffer som modafinil, for å holde seg våken da en ikke kjenner langtidseffekten av slik bruk.

 

Mozon.no, 20.09.2006