Funnet har vekket oppsikt i medisinske kretser, også i Norge. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Funnet har vekket oppsikt i medisinske kretser, også i Norge. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Sultbryter styrer appetitten

Forskere har avdekket et protein som kan bli nyttig både i kampen mot overvekt og i behandlingen av avmagrede kreftpasienter.

Publisert
Sist oppdatert
Jeg har selv lest forsknings-artikkelen i Nature Medicine og synes funnene er svært interessante.


Det er australske forskere som har funnet ut at proteinet MIC-1 kan brukes til å skru av og på sultfølelsen hos mennesker. MIC-1-proteiner produseres i visse kreftsvulster, noe som gjør pasienten sykelig avmagret.

Funnet har vekket oppsikt i medisinske kretser, også i Norge.

- Jeg har selv lest forskningsartikkelen i Nature Medicine og synes funnene er svært interessante. Kunnskapen om MIC-1s rolle i regulering av sultfølelse og appetitt er helt ny, sier klinikksjef Sigbjørn Smeland ved Kreftavdelingen ved Radiumhospitalet til DinSide Helse.

Vil du ned i vekt uten å være sulten? Da er stikkordet naturlig kost. Sky karbohydrater som pesten og begynn gjerne dagen med egg og bacon!

Skrur på appetitten
Det er forskere ved Garvan Instituttet i Sydney som har gjennomført studier der de brukte et antistoff til MIC-1 for å skru på apetitten igjen.

- Kroppen sender komplekse kjemiske signaler til hjernen som fortolker dem og sender dem tilbake, i dette tilfelle med beskjeden: spis eller ikke spis. Inntil nå har vi ikke visst at MIC-1 proteinet sender slike signaler, sier Herzog Herbert som leder nevroforskningen ved instituttet, til nyhetsbyrået Reuters.

I tillegg til forsøk på mus målte forskerne høye nivåer hos pasienter med kreft og hos pasienter med nyresvikt. Det viste at graden av avmagring hadde sammenheng med nivået av MIC-1 i blodet.

Kan behandles
- En del kreftformer som for eksempel bukspyttkjertelkreft, lungekreft, tykktarmskreft og prostatakreft fører ofte til ekstrem avmagring i sluttfasen. I åresvis har vi prøvd ulike kostbehandlinger og medikamenttyper i behandlingen uten å finne noen som er effektive, sier Smeland.

Glem slanking og jakten på lavkalorier. Alt avhenger av genene dine, viser en ny studie.

- I fremtiden kan det bli aktuelt å bruke antistoffer mot MIC-1 som blokkerer effekten av proteinet.Funnene gir et håp om behandling av sykelig tynne pasienter og de problemene det medfører, sier Smeland.

Peker vektnålen feil vei? Årsaken kan være det mest utrolige!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer