Sukkerfritt i barnehagen

Små mager tåler ikke så mye sukker. Derfor bør barnehagene holdes sukkerfrie.

Bursdagskake. Syltetøy. Saft. Til sammen blir det store mengder sukker i barnehagen.

Ha oversikt hjemme
For mye sukker kan føre til jernmangel, tannråte, fordøyelses- og vektproblemer.

- Hvis det er kake en sjelden gang i barnehagen, vil man neppe merke noe. Men barna lever et liv utenfor barnehagen. Hjemmet bør styre mengden av kake og godteri, sier ernæringsfysiolog Hanna Hånes.

Med mye sukker i barnehagen, vil hjemmet miste oversikten over hvor mye sukker barnet får i seg. Vet de derimot at barnet får sunn mat, kan de selv styre sukkerinntaket.

Slik lager du en sunn matpakke.

Det er spesielt sukker som tas lett opp i kroppen og gir høyt blodsukker, som bør unngås. Brus, saft og godteri er eksempler på dette.

Sukkerfri barnehage
Flere barnehager har tatt problemet på alvor. Hamna barnehage i Oslo har blitt sukkerfri.

- Vi startet fordi jeg mener at som en pedagogisk virksomhet, bør ikke vi være de første som presenterer barna for sukker i form av saft, syltetøy og kake. Mange små barn har ikke smakt dette før de begynner i barnehagen, sier Tine Selinger, styrer i barnehagen.

Hun sier at sukkerfri barnehage fungerer svært bra, og at det ikke er vanskelig å la den sukkerholdige maten stå igjen i skapet. Frukt er et like godt alternativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har fortsatt pålegg som makrell i tomat, kaviar og skinkeost. Vi har aldri servert prim og har sluttet med brunost, sier hun.

Barna har ingen problemer med en sukkerfri barnehage.

- Ny bursdagsfeiring er bare spennende. Vi har pølser til de små og popcorn til de store. Alle får sugerør i vannglasset sitt, og det er populært, sier Selinger.

Fornøyde
Foreldrene er også positive til det sukkerfrie alternativet.

- Noen få foreldre synes det var synd at barna ikke lenger kunne kose seg med kake. Nå er alle veldig positive. Familier søker seg til Hamna fordi vi er sukkerfrie, sier Selinger.

Med minst 67 bursdager i året, er personalet glad for at det ikke er kaker så ofte lenger.

- Barna er roligere og sover bedre etter havregrøt i stedet for risgrøt med kanel og sukker. Bursdager er hyggeligere når barna ikke "flyr i taket". Vi er glade for å kunne være med på å påvirke barna til et sunt kosthold uten å være fanatiske, sier Selinger.

Bare en dag i året har de fortsatt kakeservering, og det er ved 17.mai-markeringen. Likevel vurderer de å servere noe annet. De ser at barna ikke er så opptatt av kake lenger.

En selvfølgelighet
Selinger anbefaler andre barnehager å gjøre det samme.

- I Hamna fokuserer vi mer på å gjøre hyggelige ting sammen fremfor å spise noe usunt når vi skal kose oss. Hos oss fungerer det veldig bra, sier hun.

Hanna Hånes synes det er en selvfølge med sukkerfrie barnehager

- Det betyr at man bør være forsiktige med sukkeret. De kan spise litt syltetøy, men barnehagen bør ha begrenset sukkerholdig mat og unngå søtsaker. Til hverdags bør de servere vanlig melk og vann i stedet for saft og sjokolademelk, sier hun.

Visste du at du kan bli avhengig av sukker?

Ifølge en undersøkelse fra Sosial- og Helsedirektoratet, er ost det vanligste pålegget i barnehagen. Prim og syltetøy tilbys i henholdsvis 29 prosent og 17 prosent av barnehagene. Hele 78 prosent har tilbud som frukt hver dag.

Lettmelk er den vanligste drikken i barnehager. Men 38 prosent serverer kakao/sjokolademelk og 34 prosent serverer saft til måltidene i blant.

Ved feiringer og markeringer, serveres oftest is, kaker, muffins og gele. Hele 65 prosent sier at frukt sjelden eller aldri blir servert ved markeringer.

Stadig flere norske barn er i faresonen for diabetes type 2.

 

Mozon.no, 08.09.2006