<b>PROSJEKT:</b> Gjennom et eget el-sykkelprosjekt er målet å få flere til å velge bort bilen som transportmiddel.  Foto: FRAMTIDEN I VÅRE HENDER
PROSJEKT: Gjennom et eget el-sykkelprosjekt er målet å få flere til å velge bort bilen som transportmiddel. Foto: FRAMTIDEN I VÅRE HENDERVis mer

Subsidierer el-sykler til et utvalg personer

Framtiden i våre hender ønsker å få flere til å velge el-sykkel og sykkel som transportmiddel.

I forbindelse med et nytt prosjekt skal Framtiden i våre hender subsidiere kjøp av el-sykler til et utvalg personer med opptil 15.000 kroner per person.

Målet er å få flere til å bytte ut bilen med el-sykkel.

Les også: 9 av 16 el-sykler fikk stryk i tysk test

Økt sykkelbruk = mindre bilbruk

Bakgrunnen for Framtiden i våre henders el-sykkelprosjekt, er at de ønsker å øke andelen personer som bruker sykkel som transportmiddel, ikke minst på grunn av miljøaspektet.

- Spesielt i byene må vi begrense bilbruken, og her er el-sykler et av flere virkemidler, sier prosjektleder Tonje Kristiansen.

I dag er det ifølge Kristiansen bare rundt 4 prosent som bruker sykkel som transportmiddel, og disse er i hovedsak aktive menn i alderen 40 pluss.

- Gjennom prosjektet ønsker vi å nå ut til andre grupper som ikke er så aktive fra før. Tidligere forsøk, blant annet fra Alta i fjor, viser at de som begynner å bruke el-sykkel, dobler sykkelaktiviteten, og sykler både mer og lengre avstander enn før, sier hun til DinSide.

Subsidierer 23 el-sykler

For å øke sykkelbruken, skal Framtiden i våre hender gjennom prosjektet subsidere el-sykler til åtte personer i Oslo og femten personer i Tromsø, ved hjelp av midler fra Helsedirektoratet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Oslo er rekrutteringen allerede i gang, og siste frist for å søke om deltakelse er mandag 28. april. I Tromsø håper de å komme i gang med rekrutteringen til uken, med søknadsfrist rundt 16. mai.

Les også hvordan det gikk da vår journalist testet ut sykling til jobb på vinterstid

EL-SYKKEL: I Oslo er det denne sykkelen man får kjøpt til lavere pris, om man deltar i el-sykkelprosjektet. Foto: FRAMTIDEN I VÅRE HENDER
EL-SYKKEL: I Oslo er det denne sykkelen man får kjøpt til lavere pris, om man deltar i el-sykkelprosjektet. Foto: FRAMTIDEN I VÅRE HENDER Vis mer


Subsidierer opptil 15.000 kroner

De som blir valgt ut til å delta i elsykkel-prosjektet, vil få subsidiert deler av prisen på en utvalgt el-sykkel. I Oslo er dette el-sykler til 25.000 kroner fra E-green. Deltakerne selv må betale 10.000 kroner.

Hvilken sykkel de vil benytte i Tromsø er fortsatt ikke avklart, men Svein Gunnar Karlstrøm regner med at det blir en el-sykkel til rundt 20.000 kroner, hvor de vil stå for rundt 8.000 kroner av prisen.

I tillegg vil alle deltakerne måtte rapportere om sine aktivitets- og transportvaner til Transportøkonomisk institutt(TØI) tre ganger i løpet av prosjektperioden. Dessuten skal deltakerne fungere som el-sykkelambassadører, ved at de formidler om sine erfaringer med syklene via sosiale medier og liknende.

Her kan du lese mer om prosjektet og søke om å bli deltaker.

Les også vår test av el-syklene EcoRide Summit Hydraulic og EcoRide Flexible ERS