Jo flere vi har, dess gladere vi blir, mener nordmenn. Foto: Tara Bartal
Jo flere vi har, dess gladere vi blir, mener nordmenn. Foto: Tara BartalVis mer

Styrtrike nordmenn handler massevis av juletrær

NYRIK: Juletre i hagen, juletre på barnerommet. Julegale nordmenn må importere trær.

Vi kjøper rekordmange juletrær i år, for nå skal mange ha tre også i innkjørselen og på barnerommene.

Den knallsterke kjøpekraften vår sender juletresalget til himmels. Drøyt to millioner trær kommer vi til å skaffe oss i år, selv om de koster opp mot 500 kroner per stykk.

- Nordmenn har så god råd at stadig flere familier kjøper tre og fire trær. Vi skal ikke bare ha til stua, men til oppkjørselen og barnerommene også, sier daglig leder Steinar Haugse i Norsk Pyntegrønt Forsøksring til NTB.

Trenger danske trær

Etterspørselen og kjøpekraften er så sterk at vi fortsatt er avhengige av import av danske juletrær. Rundt regnet en halv million «du grønne glitrende» får vi fra vår nabo i sør.

Det er nemlig slik at norske bønder ennå ikke har satset sterkt nok på juletredyrking til at vi blir selvforsynte. Ikke så rart kanskje, når det tar sju-åtte år fra avlingen blir sådd til man kan høste. Det krever et visst økonomisk grunnlag for å kunne vente så lenge med å høste gevinsten.

Prisøkning

Juletre

Hvor mange juletrær skal du ha i år? (Avsluttet)
Bare ett enkelt(60%) 75
Ingen, juletrær er sløsing(27%) 33
Jeg skal ha flere og de skal være store(13%) 16
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det er fortsatt mange som ikke betaler for juletrærne sine her til lands. Rundt regnet en halv million trær henter vi selv i skogen, enten vi eier skogen selv, eller får lov av noen vi kjenner.

Men de som kjøper må betale mer enn før for å ha et tre å henge pynten på og legge gavene rundt. Elin Kleven i Norges Skogeierforbund sier de regner med 20 kroners prisøkning på årets trær.

Steinar Haugse sier til NTB at den gode, gamle norske granen vil ligge på 250-300 kroner per stykk, mens den dyrere edelgranen kommer på 400-450 kroner, kanskje opp mot 500 kroner.

Eksport

Og selv om vi importerer trær fra Danmark, har også vi i forsiktig målestokk begynt med eksport. Eksporten er liten og sporadisk, men for to år siden og i år har vi sendt trær til Baltikum og Storbritannia.

Denne eksporten tror Norges Skogeierforbund og Norsk Pyntegrønt Forsøksring kan bli mye større etter hvert, når vi bare kommer i gang med å dyrke den spesielle fjelledelgranen i stor skala.

Fjelledelgran

Dette treet har sin opprinnelse i den amerikanske fjellkjeden Rocky Mountains, og passer perfekt i Norge, med sin korte vekstsesong.

- I Europa etterspør man nå hovedsakelig smale juletrær, og fjelledelgranen er det smaleste av alle, sier Steinar Haugse.

Fjelledelgranen er ikke bare smalt, det er også rasktvoksende, og har fin bar og svært god lukt.

Norske juletredyrkere har store forhåpninger til dette treslaget, som allerede nå finnes på det norske markedet. Mens edelgran generelt kan dyrkes i Norge, Danmark, Normandie og Storbritannia, er det trolig bare Norge i hele Europa som passer til å dyrke fjelledelgran.

- Jeg tror vi sitter på nøkkelen til fremtidens juletre, rett og slett, sier Steinar Haugse.

Han utelukker ikke at norske juletredyrkere om noen år kan eksportere mange millioner fjelledelgran til det europeiske markedet. (©NTB)

AKTUELT