<strong><b>GOD JUL:</strong></b> Årets julegave er det sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank som står for. Trolig vil du ha glede av gaven gjennom hele 2013.  Foto: Nancy Bundt, Montasje: Per Ervland
GOD JUL: Årets julegave er det sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank som står for. Trolig vil du ha glede av gaven gjennom hele 2013. Foto: Nancy Bundt, Montasje: Per Ervland Vis mer

Styringsrenten holdes uendret på 1,5 prosent

Og trolig kan vi feire nyttår to ganger før vi ser en renteøkning.

Publisert
Sist oppdatert

Det ble ingen renteøkning fra Norges Bank i dag, noe som er helt i tråd med forventningene hos landets økonomer. Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad offentliggjorde dermed at styringsrenten fortsatt blir liggende på 1,5 prosent.

Renten har vært uendret siden mars 2012. Da ble renten satt ned med 0,25 prosentpoeng.

– Det er svak vekst hos våre handelspartnere, og rentene ute er svært lave. Her hjemme er prisveksten lav. På denne bakgrunn holdes styringsrenten uendret på 1,5 prosent, sier Qvigstad.

Den økte kjøpekraften du vil få i 2013 gir mer rom for sløsing. Men det smarteste er å betale ned ekstra på lånet, og dermed ruste seg godt til trangere tider. Foto: Colourbox
Den økte kjøpekraften du vil få i 2013 gir mer rom for sløsing. Men det smarteste er å betale ned ekstra på lånet, og dermed ruste seg godt til trangere tider. Foto: Colourbox Vis mer


Nordmenn får bedre råd

Mens landene rundt oss er preget av urolige økonomiske tider, er det medaljens forside vi nordmenn vil oppleve i 2013. Rentene vil trolig holdes lave gjennom hele året, samtidig som kjøpekraften styrkes. I 2013 ventes nemlig en lønnsvekst som er høyere enn den generelle prisvekten. Resultatet: du får mer å rutte med i 2013.

DNB skriver dessuten i sin rapport MakroMorgen fra 17. desember at de ikke forventer renteøkning fra Norges Bank før i 2014. Uttalelser fra dagens rentebeslutning vitner også om at en økning ikke er rett rundt rundt hjørnet.

– Utviklingen i norsk økonomi gir holdepunkter for at inflasjonen gradvis vil ta seg opp. Det tilsier at styringsrenten etter hvert kan økes, sier visesentralbanksjefen.

Les også: Slik får du 4.000 kroner ekstra til ferien

Betal ned på lånet

På 2000-tallet har det vært både oppgang og nedgang i styringsrenten. I 2002 var renten på 7 prosent, deretter var neste toppnotering i 2008 med 5,75 prosent. Man kan altså påregne ganske store svingninger i rentenivået gjennom løpetiden på et boliglån.

Den lave renten i dagens marked bør du derfor bruke godt. Den økte kjøpekraften kan du bruke til å skrelle noen år av løpetiden på boliglånet. Betaler du ned lånet som om renten var fem prosentpoeng høyere kan du nesten halvere løpetiden på lånet ditt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer