Styringsrenten forblir uendret

Norges Bank beholder styringsrenten på 1,5 prosent, men lånet ditt kan fortsatt bli dyrere.

Det ble ingen endring i styringsrenten ved dagens rentemøte. Foto: Per Ervland
Det ble ingen endring i styringsrenten ved dagens rentemøte. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag valgte Norges Bank å holde styringsrenten på stedet hvil. Dermed forblir renten uendret på 1,5 prosent.

LES OGSÅ:

– Usikkerheten om utviklingen i Europa er større enn på lenge. Selv om utviklingen her hjemme har vært litt sterkere enn tidligere anslått, trekker uroen og den svake utviklingen ute i retning av å holde styringsrenten i ro, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Norges Banks avgjørelse om å holde styringsrenten på det samme nivået som i mai, kommer ikke som noen overraskelse. De fleste økonomer har spådd nettopp dette i forkant av onsdagens rentemøte.

Derimot er det enkelte som mener Norges Bank burde ha satt opp styringsrenten.

Renten burde vært høyere

En av de som har etterspurt en høyre rente fra og med i dag, er BI-professor Hilde C. Bjørnland. Hun er blant økonomene som gir råd til Norges Bank om hvor høy renten bør være.

Hun sier på BIs nettsider at det er noe fundamentalt galt når vi har så lav rente i et land som går så godt.

Bjørnland påpeker også at en lav rente over lengre tid vil føre til at norske husholdninger tilpasser seg det lave rentenivået. Hun hadde helst sett at styringsrenten hadde blitt satt opp med 0,25 prosentpoeng ved dagens rentemøte.

– Dersom det bygger seg opp ubalanser i økonomien, risikerer vi å komme på etterskudd og må heve renten kraftigere senere, sier Bjørnland.

Storbanken DNB forventer også en renteøkning om ikke alt for lenge. De slår fast i dagens morgenrapport at det er en 50 prosent sannsynlighet for en renteøkning ved Norges Banks rentemøte i august.

Norges Bank mener derimot at analysene i Pengepolitisk rapport tilsier at styringsrenten holdes på dagens nivå fram mot årsskiftet. Deretter anslås en gradvis økning mot et mer normalt nivå.

– Usikkerheten om den økonomiske utviklingen fremover er imidlertid stor, understreker sentralbanksjefen.

Med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser, blir styringsrenten liggende i intervallet 1-2 prosent i perioden fram til neste Pengepolitisk rapport legges fram 31. oktober 2012, ifølge Norges Bank.

Les også: Det er ikke umulig å komme seg inn på boligmarkedet

Boliglånet kan bli dyrere

I forbindelse med dagens rentemøte, oppfordrer finansminister Sigbjørn Johnsen forbrukerne om å huske på at renten etter all sannsynlighet vil gå opp innen kort tid, når de tar opp nye lån.

- Norges Bank signaliserer at renten vil bli satt gradvis opp gjennom de neste årene, mot et mer normalt nivå. Det er viktig at husholdningene ikke legger dagens rentenivå til grunn når de tar beslutninger om kjøp av hus eller bil. Også bankene har et ansvar her, sier finansministeren i en pressemelding.

Og bankene kan velge å sette opp boliglånsrenten allerede nå, selv om styringsrenten altså forblir uendret i dag.

Bankene må ta en del andre hensyn enn styringsrenten når de bestemmer hvordan de skal prise rentene sine på boliglån. Ikke minst spiller pengemarkedsrentene, altså hvilke renter bankene selv må betale, stor betydning for hvordan landets banker setter sine renter.

Skulle din bank endre boliglånsrenten til tross for at styringsrenten forblir på samme nivå etter dagens rentemøte, må de varsle deg skriftlig om en eventuell endring to måneder før den nye renten trer i kraft.

Les også: Slik gjør du for å vinne budrunden