<B>PÅ STEDET HVIL:</B> Sentralbanksjef Øystein Olsen rører ikke styringsrenten i denne omgang, blant annet fordi den norske krona har svekket seg den siste tiden. Foto: PER ERVLAND
PÅ STEDET HVIL: Sentralbanksjef Øystein Olsen rører ikke styringsrenten i denne omgang, blant annet fordi den norske krona har svekket seg den siste tiden. Foto: PER ERVLANDVis mer

Styringsrenten forblir uendret

Likevel vil det bli dyrere for disse bankkundene.

Norges Bank bestemte å la styringsrenten stå uendret ved dagens rentemøte. Renten forblir dermed på 1,5 prosent.

– Prisveksten i september var lavere enn ventet, men samtidig har kronen svekket seg siden forrige rentemøte. For øvrig har den økonomiske utviklingen både ute og hjemme vært om lag som ventet. Derfor holder vi styringsrenten uendret, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Likevel må du regne med å betale mer som boliglånskunde i tiden fremover.

Frykter du høyere boliglånsutgifter? Sjekk disse gode rådene

Renten vil gradvis gå opp

Det er nemlig langt mer enn bare styringsrenten som påvirker bankenes innskudds- og utlånsrente. Fredag 4. oktober fastsatte Regjeringen en forskrift om motsyklisk kapitalbuffer i bankene, som er et av flere elementer i det nye regelverket for bankenes kapitaldekning som ble vedtatt av Stortinget i juni.

Kapitalkravet går ifølge Norges Bank ut på at bankene skal bygge opp en buffer når det er gode tider, slik at de ved eventuelle tilbakeslag i økonomien og store tap skal kunne tære på denne bufferen.

Nettopp dette kapitalkravet gjør at bankene vil jobbe med å øke marginene, noe forbrukerne vil merke på lommeboken, ifølge Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI til DinSide.

– Kapitalkravet skal gi mer robuste banker, men den soliditeten koster. Konsekvensen blir litt høyere utlånsrente, sier Hveem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig påpeker han at det ikke bare er negativt for bankkundene, ettersom kundene er tjent med at bankene er robuste. Hveem tror renten gradvis vil bli satt opp i årene fremover.

– DNB vil fungere som bjellesau. Når de setter opp renten, vil de andre bankene følge etter, tror Hveem.

Frister det med en halv million? Du trenger bare å bytte bank

Du og banken må betale

Så hva gjør DNB med renten? Samme dag som Norges Bank kom med sin rentebeslutning, kunne DNB varsle om gode resultater i tredje kvartal av 2013, som styrker bankens kjernekapital for å møte kravene fra myndighetene.

– Betyr dette at det ikke blir aktuelt å sette opp utlånsrenten med det første?

– Vi kan ikke si noe om hvordan prisen på lån vil utvikle seg fremover. Både myndighetene og DNB vil ha mer solide banker, men det har en pris. Noe av denne prisen må du og jeg betale som forbrukere. Mye av prisen tar imidlertid eiere og ansatte, sier Thomas Midteide, kommunikasjonssjef i DNB til DinSide.

En god deal? Lanserer sparekonto med bonus