Omgangssyke er svært ubehagelig, men sjelden farlig for vanligvis friske mennesker. Foto: Colourbox.com
Omgangssyke er svært ubehagelig, men sjelden farlig for vanligvis friske mennesker. Foto: Colourbox.comVis mer

Styr unna omgangssyken

Nå er det høysesong for smittsom mageinfeksjon.

Har du noen gang hatt omgangssyke glemmer du ikke hvordan det er. Men er det mulig å unngå smitte når kanskje halve familien er nede for telling inne på badet?

Allmennlege Eyolf Klæboe Faleide forklarer hvordan på Lommelegen.no:

Omgangssyke er som oftest forårsaket av norovirus. Dette er et virus som tidligere ble kalt Norwalkvirus og som forårsaker mage-/tarminfeksjon.

Viruset er svært smittsomt fordi det er uhyre motstandsdyktig mot rengjøring ved hjelp av klor, alkohol, oppvarming til 60 grader og andre former for rengjøring.

Les også: Du er en bakteriebombe

Dette viruset er den vanligste årsak til ikke-bakteriell omgangssyke i verden. Slike infeksjoner er vanligst om vinteren og er skyld i cirka 40 prosent av tilfeller med diaré på institusjoner. Lokale epidemier som i familier, opphører som regel spontant, skriver Klæboe Faleide.

Slik blir du smittet

 • Viruset smitter på flere måter, men person til person er den vanligste.
 • Hyppig er også smitte fra mat og vann. Flere ulike typer matslag kan bringe smitte til for eksempel dressinger, salater, bakervarer, hurtig- mat, frukt, skalldyr og iskrem.
Virusutskillelsen kan vare fra noen dager til flere uker og kan begynne før symptomdebut og fortsette etter at sykdommen er over, noe som kompliserer håndteringen av utbrudd. Motstandsdyktighet mot viruset utvikles mot den spesifikke undertypen og varer fra 4-6 måneder til 2-3 år.

Du er imidlertid ubeskyttet mot eventuelle nye varianter av viruset. Virus av denne typen er svært smittsomme, og sjansen for å bli smittet er svært stor. I hvert fall hvis man har hatt en slik kontakt som er vanlig i familier.

Les også: Så ekle er vi!

Slik er sykdommen

Vanligvis tar det fra 24 til 51 timer fra du er smittet til symptomene kommer. Halvparten av pasientene utvikler feber, men ikke farlig høy feber. Influensalignende symptomer som hodepine, muskel- og leddsmerter samt slapphet er vanlig som ledsagersymptomer.

Sykdommen har et mildt og selvbegrensende forløp, men alvorligere forløp forekommer hos eldre, svakelige og immmunsvekkede individer. De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men de er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter tilfrisking.

Slik unngår du smitte

Personsmitte er vanligst ved omgangssyke, så dersom du ønsker å unngå å bli smittet må du følge rådene som gis med hensyn til sterilisering og vasking. Vær også nøye med mathygienen.

Les også: Ikke stikk hånda i godteskåla!

10 råd for god håndhygiene
God håndhygiene vil kort sagt føre til at du blir sjeldnere syk. Hvis du vasker hendene dine skikkelig i såpe og vann i 30 sekunder forsvinner opptil 99 % av alle mikroorganismene. Håndvask i 5-8 sekunder fjerner kun 50-75 prosent av mikroorganismene.

 • Vask alltid hendene dine etter toalettbesøk. Husk tomlene!
 • Vask alltid hendene dine før du skal spise.
 • Unngå å spise med fingrene når du ikke har fått vasket deg.
 • Vask hendene dine når du kommer hjem fra jobb eller skole.
 • Bruk albuen når du nyser eller hoster – ikke håndflaten.
 • Bruk 15 sekunder med såpe og vann ved håndvask.
 • Bakterier kan også befinne seg under negler – bruk neglebørste hvis du har lange negler.
 • Under store ringer kan det gjemme seg bakterier. Ta ringene av og vask dem med jevne mellomrom.
 • Ikke putt fingrene i munnen, spesielt ikke etter å ha håndhilst.
 • Vær ekstra nøye på håndvasken i utlandet. Ta eventuelt med deg en liten flaske med håndsprit som du kan bruke før du skal spise.
 • Bruk en fuktighetskrem hvis du har tørr hud. Tørr hud er mer sårbar for bakterier og sår.